Alexei Navalnîi, inculpat într-un nou dosar. Riscă încă 15 ani de închisoare. "Poate că Putin mă adoră în secret"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Alexei Navalnîi, inculpat într-un nou dosar. Riscă încă 15 ani de închisoare. "Poate că Putin mă adoră în secret" / Foto: Facebook Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi, inculpat într-un nou dosar. Riscă încă 15 ani de închisoare. "Poate că Putin mă adoră în secret" / Foto: Facebook Alexei Navalnîi
Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost inculpat într-un nou dosar.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost pus sub acuzare într-un nou dosar penal în urma căruia ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare, transmite Mediafax. Criticul Kremlinului a făcut anunțul pe Twitter.

„Ei bine, ce știu eu? Poate că Putin nu mă urăște, poate că mă adoră în secret. De aceea vrea ca eu să fiu ascuns într-un buncăr subteran, păzit de oameni de încredere, la fel ca el. Cum altfel pot explica faptul că nu au trecut nici măcar opt zile de când a intrat în vigoare sentința mea de înaltă securitate de nouă ani, iar astăzi anchetatorul a apărut din nou și m-a acuzat în mod oficial de un nou caz”, a explicat Navalnîi, potrivit Sky News.

Ce acuzații i se mai aduc lui Alexei Navalnîi

Disidentul rus a dat detalii despre noul său dosar. 

„Se pare că am creat un grup extremist cu scopul de a incita la ură împotriva oficialilor și oligarhilor. Iar când m-au băgat în închisoare, am îndrăznit să fiu nemulțumit de asta (prostuțule) și am convocat mitinguri. Pentru asta, se presupune că mi-au mai adăugat până la 15 ani la pedeapsă. Vedeți, asta înseamnă încă 15 ani într-un buncăr stabil securizat, unde voi fi la adăpost de surprizele și greutățile acestei "libertăți" a voastră", a precizat disidentul.

Opozantul rus are de ispășit deja 9 ani de închisoare

Alexei Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021, după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde se refăcuse după otrăvirea cu un agent neurotoxic. El pune otrăvirea pe seama Kremlinului, dar autoritățile din Rusia neagă. În martie, Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare și obligat să achite o amendă de 1,2 milioane de ruble, după ce a fost găsit vinovat de fraudă la scară largă și sfidare a instanței de către un tribunal. Potrivit anchetei, cu care instanța a fost de acord, în locul activităților statutare ale ONG-urilor organizate de acesta, Navalnîi a cheltuit bani pentru extremism și nevoi personale.

La momentul respectiv, el ispășea deja o pedeapsă de doi ani și jumătate într-o tabără de prizonieri la est de Moscova pentru încălcări ale eliberării condiționate legate de acuzații despre care el spune că au fost fabricate pentru a-i zădărnici ambițiile politice.

Pe 24 mai, Tribunalul din Moscova a respins apelul liderului opoziției. Astfel, verdictul a intrat în vigoare, iar Navalnîi va fi transferat în curând într-o colonie cu regim strict. Colonia cu regim strict se deosebește de cea generală, în primul rând, prin condițiile de detenție. Astfel, în coloniile cu regim strict, condamnații au restricții mari privind numărul de vizite, pachete, colete, scrisori, cheltuirea banilor dintr-un cont personal și durata plimbărilor zilnice în aer liber.

Navalnîii a participat la ultima ședința de judecată prin conferință video. Parchetul a insistat asupra corectitudinii verdictului și a cerut ca acesta să fie lăsat neschimbat. Apărarea opoziției a cerut instanței să anuleze verdictul și să-l achite pe Navalnîi. Avocații lui Navalnîi au declarat că va contesta decizia Tribunalului din Moscova. „Desigur, vom face recurs”, a spus avocatul Vadim Kobzev. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel