Data actualizării:
Data publicării:

Paradox: Protest împotriva vaccinării obligatorii, care nu devine însă obligatorie. Ministrul Rafila acuză ”manipulare, minciună, confuzie și iresponsabilitate în ceea ce privește sănătatea copiilor”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reacționat în cazul protestatarilor care acuză obligativitatea vaccinării. O persoană s-a urcat într-unul dintre balcoanele de la Ministerul Sănătății.

Ministrul Alexandru Rafila a venit cu precizări importante pe tema strategiei naționale de vaccinare, care a aprins spiritele susținătorilor unui partid politic, motiv pentru care în această dimineață au avut loc proteste în fața Ministerului Sănătății.

”Creșterea nivelului de încredere a sistemului de evaluare și monitorizarea a siguranței vaccinurilor, respectiv raportarea reacțiilor post imunizare-  acest lucru se petrece la INSP și la nivelul Agenției Naționale a Medicamentului, cred că este nevoie să avem o mai bună comunicare încât aceste lucruri să fie cunoscute, pentru că se întâmplă în fiecare zi. Există medici sau pacienți, se poate face o comunicare imediată, fără niciun fel de probleme. Acesta sunt lucrurile cuprinse în această strategie națională”, a afirmat ministrul Rafila, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Ministerul Sănătății.

De asemenea, acesta a precizat, pe date, că în ultimii 12 ani s-a înregistrat o scădere a acoperirii vaccinale pentru câteva vaccinuri, unele dintre cele mai frecvente și care sunt cuprinse, de altfel, în calendarul național de vaccinare.

”Pentru DTP-4, patru doze de diftero-tetano-pertussis, au scăzut de la 95% spre 80%. Același lucru s-a întâmplat la ROR, rujeolic-rubeolic-oreion, scăderea pentru prima doză de la 95% la puțin peste 80%, iar pentru doza a doua, de la circa 90% la 70%. De asemenea, vaccinul împotriva poliomielitei, IP4, de la peste  90% la 80%, iar pentru hepatita B, de la 97% până la circa 83%. Deci sunt scăderi importante” a spus ministrul Rafila.

De altfel, ministrul a subliniat că nu este nimic ascuns în spatele acestei strategii naționale de vaccinare, mai mult, a ținut să tragă un important semnal de alarmă, în contextul protestelor care se desfășurau în fața Ministerului Sănătății.

”Aș vrea ca toată lumea, indiferent de partidul pe care îl reprezintă, să nu mai facă un cal de bătaie din această falsă problemă.

La fel ca și cei care manifestează jos, împotriva obligativității vaccinării, și noi, Ministerul Sănătății, nu promovăm, în niciun fel, o politică de obligativității.

Lucrul acesta trebuie să fie clar. Am auzit ceva mai devreme, tot felul de scandări. Nu cred că sunt scandări serioase sau cei care scandează nu înțeleg despre ce este vorba.

Ministerul Sănătății nu promovează în niciun fel obligativitatea, iar lucrul acesta trebuie să fie foarte clar, pentru toată lumea. (...) Sunt câteva date care arată că impactul acestor boli este important, iar ceea ce trebuie să facem noi este să îl ținem pe loc, să nu crească aceste cifre, acre implicit duc la suferință, la invaliditate și uneori chiar și la deces. Nu cred că avem noi ca și misiune altceva decât să protejăm sănătatea copiilor, a tinerelor generații din această țară, ceea ce se pare că cei care sunt în fața Ministerului luptă cu foarte mare abnegație ca să împiedice România să aibă copii sănătoși.

Îmi pare rău, mie nu îmi place să intru în dezbatere de natură politică sau politicianistă, de data aceasta cred că a fost depășit un prag, care este pragul bunei credințe.

Văd acolo foarte multe cruci afișate în față, nu există niciun fel de bună credință în fața Ministerului Sănătății, există doar manipulare, minciună, confuzie și iresponsabilitate în ceea ce privește sănătatea copiilor acestei țări”, a mai spus Alexandru Rafila.

Mai multe în video:

Youtube video image

În fața Ministerului Sănătății are loc un amplu protest, iar o persoană, cunoscută sub numele de Danul Stegar s-a urcat pe unul dintre balcoanele MS și refuză orice dialog cu cei din interiorul Ministerului Sănătății.

Care este calendarul național de vaccinare

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, România are cuprins în calendarul național de vaccinare următoarele vaccinuri:

În maternitate sunt efectuate vaccinul Hepatitic B, ce se face în primele 24 de ore de la naștere, și vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG), care se face la 2-7 zile de la naștere.

La medicul de familie, la 2, la 4 și la 11 luni de la naștere, sunt administrate vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemiphilus B-hepatitic (DTPa-VPI-HiB-Hep.B) și vaccinul pneumococic conjugat.

La 12 luni se administrează prima doză de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), urmând ca a doua să fie administrată la vârsta de 5 ani.

La 6 ani este administrat vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI), iar la 14 ani vaccinul diftero-tetanic pentru adulți/vaccin diftero-tetano-pertussis acelular.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel