Data actualizării:
Data publicării:

Cazul Murgeni. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Opinia mea este că nu a fost vorba despre o infecție bacteriană

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: captura video
FOTO: captura video

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut precizări cu privire la situația de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde trei pacienți au murit după ce au consumat alimente primite de pomană.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit cu precizări în legătura cu situația de la Spitalul de psihiatrie Murgeni, unde trei pacienți au murit, unul este în stare gravă, comatoasă, iar iar alți aproape 30 de pacienți au prezentat simptome digestive după ce ar fi consumat alimente pe bază de pește oceanic, oferite sub formă de donație de reprezentanții unei mănăstiri.

”În total, 29 de pacienți au fost transferați la trei spitale unde puteau să primească și asistență medicală de terapie intensivă. Cele trei spitale sunt două din județul Vaslui, respectiv Spitalul din Bârlad și Spitalul din Vaslui, și, bineînțeles, și la Iași, care este un centru regional în privința patologiei infecțioase”, a declarat ministrul Alexandru Rafila în cadrul conferinței de presă de după ședința Guvernului.

Totodată, ministrul a afirmat că ”s-au prelevat probe de aliment de la spital și probe biologice de la pacienții care prezentau simptomatologie, care au fost trimise la Institutul de Medicină Legală din Iași.

De asemenea, în paralel, s-a desfășurat de către Direcția Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor o activitate de control, atât la spital, cât și la mănăstirea de unde proveneau alimentele posibil incriminate.

Peștele din care s-a gătit, am înțeles că avea acte de proveniență, s-au găsit și alte cantități nefolosite care nu aveau astfel de acte de proveniență, însă ele nu au fost folosite pentru pregătirea acestor mese. Nu pot să vă dau detalii, încă, legat de eventualele prezențe a unor substanțe toxice în alimente, pentru că ele se găsesc în momentul de față pentru examinare la Institutul de Sănătate Publică Animală și la noi, la Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Regional Iași, pentru diagnostic microbiologic, ca să vedem dacă au existat anumite microorganisme care ar fi putut să contamineze respectivele probe de aliment”, a mai spus ministrul Rafila.

De asemenea, ministrul a precizat că toți pacienții internați la cele trei spitale menționate ”au o evoluție favorabilă, inclusiv cel care se află internat la Terapie Intensivă  la Spitalul dn Bârlad, are reflexe de degluție, respiră spontan și este sub supraveghere, în continuare, la ATI”.

În plus, ministrul Sănătății a subliniat că este important să se găsească sursa ”acestei toxiinfecții sau intoxicații, după caz, nu știm încă, și Poliția care desfășoară la rândul ei o anchetă, de data aceasta penală, va prezenta în momentul în care va avea mai multe informații”.

Rafila: ”Managementul spitalului răspunde întotdeauna de administrarea hranei”

Întrebat cine ar trebui să răspundă de situația apărută, ministrul a explicat că ”managementul spitalului răspunde întotdeauna de administrarea hranei, indiferent de în subordinea cui este unitatea sanitară. Aici discutăm de o unitate aflată în subordinea Primăriei Murgeni. (...) Trebuie să învățăm să respectăm regulile și să respectăm legea, pentru că aici este vorba de oferirea de hrană care nu provenea dintr-o sursă care să fie autorizată pentru pregătirea și distribuirea hranei”.

Ipoteză: ”Nu a fost vorba despre o infecție bacteriană”

În ceea ce privește evoluția simptomatologie în cazul pacienților de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, ministrul și-a exprimat și opinia din perspectiva microbiologului.

”Opinia mea este că nu a fost vorba despre o infecție bacteriană, pentru că aceasta are nevoie de un anumit timp ca să evolueze.

Aici a fost vorba, mai degrabă, de o intoxicație, nu am niciun element de sprijin deocamdată, pentru că tulburările digestive au fost urmate la scurt timp de tulburări circulatorii majore care au dus la decesul celor trei persoane, ori lucru acesta se întâmplă când ingerezi o substanță toxică, fie că este o toxină provenind de la bacterii sau o substanță chimică”, a explicat ministrul Rafila, din postura de microbiolog.

Mai multe în video:

Youtube video image

Citește și: A fost deschis dosar penal în cazul celor trei pacienți care au murit la Spitalul de Psihiatrie Murgeni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel