Data publicării:
Alexandru Rafila ar accepta mandatul de ministru al Sănătății: Dacă aş spune "Nu!", ar fi o fugă de responsabilitate
Alexandru Rafila a recunoscut că ar accepta mandatul pentru Ministerul Sănătății, dacă i s-ar cere.
"Cu siguranță că este o mare responsabilitate în acest moment dificil. Dacă aş spune "Nu!", ar fi o fugă de responsabilitate, dar există întotdeauna un "dar"... acceptarea unei astfel de de poziţii într-o situaţie de criză cum este cea de acum presupune anumite condiţii, iar dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite, atunci, nu eu neapărat, oricine ar merge la Ministerul Sănătăţii ar fi doar un figurant care nu ar putea să controleze lucrurile în zona de sănătate. Eu am câteva idei legate de modul în care ar trebui să funcţioneze Ministerul Sănătăţii, cel puţin în această perioadă de criză", a spus Alexandru Rafila, în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.
"Trebuie găsite soluții rapide"
"Nu intru acum în detalii, dar o structură care să permită aducerea unor resurse umane, chiar şi temporar, care să fie calificate şi capabile să gestioneze cele câteva domeniu - sănătatea publică, asistență medicală, medicină de urgenţă şi programele de sănătate - este absolut necesară. Îmi pare rău să o spun, îi cunosc pe colegii din Ministerul Sănătăţii, dar persoane cu viziune, cu leadership în momentul de faţă în Ministerul Sănătăţii sunt mai puţine decât am lăsat în 2004, când am plecat de acolo, unde aveam o poziţie de funcţionar public. Cred că trebuie găsite soluții rapide, există oamenii în această ţară cu experienţă care trebuie, într-un fel sau altul, să vină la Ministerul Sănătăţii să dea credibilitate, forţă şi să şi realizeze lucruri, nu doar să spună că le realizează", a mai spus Alexandru Rafila.
Specialiștii în sănătate, Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel, au participat sâmbătă, 30 octombrie 2021, în calitate de experți, la o întâlnire tehnică privind găsirea unor soluții imediate la criza sanitară, care a avut loc la sediul Guvernului. Invitația a fost făcută de ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă. La discuții au mai participat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
Nicolae Ciucă își depune mandatul
Florin Cîțu a anunțat, luni seară, că ”BEx i-a propus premierului desemnat, domnului Nicolae Ciucă, să depună mandatul, a fost o decizie a BEx. A doua decizie a fost de a propune, mâine, BPN-ului, ca PNL să flexibilizeze mandatul și să înceapă negocieri cu toate forțele democratice din Parlamentul României, pentru formarea unei majorități.”
”Am sperat să reușesc”
”Realitatea matematică e cea pe care o cunoaștem cu toții și am sperat ca, prin demersurile întreprinse, să reușesc să cristalizez o soluție politică, astfel încât să putem obține acordul pentru un guvern minoritar în Parlament. Au fost două decizii astăzi a celor două partide, PSD și USR, care au anunțat că nu vor vota guvernul minoritar, fapt discutat în această seară în BEx, iar partidul a decis depunerea mandatului” a afirmat Nicolae Ciucă, care a continuat să facă apel la celelalte partide pentru stabilitate. El a mai afirmat că decizia cu privire la viitorul premier o va lua președintele țării, Klaus Iohannis.
Întrebat de ce n-a cerut mai devreme flexibilizarea mandatului, Nicolae Ciucă a răspuns că ”flexibilizarea mandatului ar fi însemnat un alt mandat”. Cât despre cine a propus și cine a propus flexibilizarea mandatului, Florin Cîțu a răspuns: ”Biroul Executiv. Au luat cuvântul foarte mulți colegi și aceasta a fost concluzia. PNL va începe negocierile cu toate forțele democratice din Parlamentul României, pentru formarea unei majorități”.
Propunerea de premier urmează să fie votată, de asemenea, în BPN. Nicolae Ciucă a anunțat că l-a informat pe președintele Klaus Iohannis ce urma să se discute în BEx, respectiv propunerea de depunere a mandatului său de premier desemnat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News