Alexandru Arșinel a murit. „Despre mine, peste ani și ani, aș vrea să se știe un singur lucru” / video
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 29 sep 2022, 19:43
WhatsApp
Alexandru Arșinel a murit
Alexandru Arșinel a murit
Alexandru Arșinel a murit. DC News redifuzează un interviu pe care ni l-a acordat în exclusivitate. 

Alexandru Arșinel a fost întrebat la interviurile DC News ce ar vrea să se știe despre el peste ani și ani.

Răspunsul său a fost acesta: "Că eram din Dolhasca și că am fost un om cu bune și cu rele".

Întrebat dacă a avut mentori, Alexandru Arșinel a zis: "Am avut mai mulți mentori, dar pentru început am avut-o pe cea care m-a luat din mulțimea de candidați și m-a băgat la Institutul de Teatru - Irina Răchițeanu Sirianu. A fost o foarte mare actriță a noastră. Ca mentor și model, cu toate că nu i-am spus-o niciodată, a fost Dem Rădulescu, un actor excepțional".

VEZI ȘI: De ce ne amintim de actori după ce aceștia mor? Răspunsul dureros pe care l-a dat Arșinel la DC News / video

Actorul Alexandru Arșinel a dezvăluit un moment neștiut pe care l-a trăit alături de Stela Popescu. 

”Eram cu Stela la 2 mai, aveam spectacol, am adormit amândoi, ca niciodată. Deodată o aud de sus, ea dormea la etaj: Sandule, Sandule! Dă, măi, da. Păi noi avem spectacol la 7 la Eforie. De acolo plecam în altă parte. Ce facem, că nu mai ajungem? Zic: Ne îmbrăcăm de acasă. Și ne-am îmbrăcat în travestiți. Eu în Didina, ea în Benone. Și ne-am urcat în mașină, aveam un Mercedes Cobra- ce mașină! Cred că e ultima pe care au făcut-o nemții cu adevărat. Când am ieșit din Mangalia, s-a oprit mașina, ca niciodată! Am oprit pe dreapta. Ea s-a dus mai jos, eu mai sus, că-i speriam la cum arătam. A oprit la ea, s-a urcat și zice Ia-o și pe doamna. Ne-a dus la spectacol, ne-a și întors înapoi la mașină, a remorcat-o și ne-a ajutat să ajungem în 2 mai înapoi. A fost un moment șocant, dacă era și filmat, era unul dintre momentele bune de comedie realizat de mine și Stela.” a spus actorul Alexandru Arșinel, pentru DCNews. 

Alexandru Arșinel, viață de poveste

Alexandru Arşinel s-a născut în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1962, avându-i colegi de promoţie pe Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Ion Andrei, Harry Baranga şi Harry Zomenov. A fost repartizat împreună cu majoritatea colegilor săi la Teatrul de Stat din Târgu Mureş, unde a înfiinţat secţia română a acestui teatru. Aici l-a interpretat pe Kuklin în spectacolul Oceanul de Al. Steiu, în regia lui Cristina Munteanu, a fost Maiorul în Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Paxino, Fabian în A 12-a noapte de William Shakespeare, în regia lui Eugen Mercus şi Titta Nane în piesa Gâlcevile din Chioggia de Carlo Goldoni, în regia semnată de Mihai Reicu. La Teatrul Naţional din Bucureşti a putut fi văzut interpretând rolul lui Prisâpkim în spectacolul Ploşniţa de V. Maiacovski.

A jucat, începând din 1967, zeci de roluri în spectacole cu mii de reprezentaţii atât la Teatrul de Revistă Constantin Tănase din Bucureşti cât şi la Grădina Boema: musicalul Groapa de Eugen Barbu şi Radu Şerban, musicalul Doctore sunt al dumneavoastră, de Aurel Storin şi Vasile Vasilache jr., spectacolul Revista cu paiaţe de Mihai Maximilian, muzica V. Veselovski, Deschis pentru renovare de Alexandru Mirodan, Se caută o vedetă de Aurel Felea şi Sandi Rudeanu, Vino să ne vezi diseară de Petre Bărbulescu, Nicuţă . . . la Tănase de Nicuţă Tănase şi Marin Traian, Aventurile unei umbrele de Nell Cobar, Uite că nu tac de Petre Bărbulescu, Savoy, Savoy de Eugen Rotaru şi Marius Ţeicu, Sonatul lunii de Saşa Georgescu şi Puiu Călinescu, Un băiat de zahăr... ars de Harry Negrin şi Puiu Călinescu, Bimbirică comedie muzicală de Aurel Storin, Scandal la Boema, Nevestele vesele din Boema, Boema, slăbiciunea mea, Boema, bucuria mea, Artiştii şi Boema, Stela, stelele şi Boema, Bună seara, Boema, Carre de aşi, Hohote în Paradis, 1001 de glume de Mihai Maximilian şi V.Veselovski, Ah, femeile de Mihai Maximilian, Nimic despre papagali, Ok, Melody, Comedie pe Titanic, Piei, drace!, Vivat Revista!, Hohote în Herăstrău. De asemenea, a avut numeroase apariţii în emisiuni de divertisment la radio, dar şi la televiziune, şi a făcut numeroase turnee în străinătate.

Alexandru Arşinel a format împreună cu marea actriţă Stela Popescu (1935-2017), începând din 1978, un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi peste hotare, fiind vedetele incontestabile ale teatrului de revistă. În stagiunea 2008-2009, spectacolul "Aplauze, aplauze" a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu - Alexandru Arşinel. Totodată, pentru activitatea lor, cei doi mari actori au fost răsplătiţi, în 2002, cu Premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă.

Actorul a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Naţional Radiofonic, dintre care amintim: Cercul de Mircea Radu Iacoban, O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, Sărmanul Dionis de Mihai Eminescu (regia Paul Stratilat), comediile muzicale Franţuzitele de Magda Duţu şi Un poet romantic de Matei Milo, Cine-ajunge sus la fix de Dumitru Solomon, Căsătorie cu de-a sila de Moliere, Praznicul ciubotarului de Thomas Dekker, "Femeile care ucid bărbaţii" de Michal Tonecki, Adunarea femeilor de Aristofan sau Aventurile Baronului Münchausen de Gottfried August Bürger, Romeo şi Julieta nu mor niciodată de D.D. Pătrăşcanu, Pe urmele dosarului albastru de R. Negoiţă, regia Titel Constantinescu, Drumul Victoriei de G. Sacadat, N. Smirnov, regia Dan Puican, Gâlcevile din Chioggia de Carlo Goldoni, regia Mihai Raicu.

A lansat albumele muzicale Cântece de Crăciun, Evergreen, Ce faci astă seară tu?, Ole, Parfum de romanţă, La mulţi ani viaţă!, Momente Vesele cu Arşinel şi Momente Vesele cu Stela şi Arşinel dar şi volumul autobiografic Alexandru Arşinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei (2012).

Alexandru Arşinel a jucat într-o serie de filme pentru micul şi marele ecran: "Ana şi hoţul" (1981), Ca-n filme (1983), Anotimpul iubirii (1985), Vară sentimentală (1986), Colierul de turcoaze (1986), În fiecare zi mi-e dor de tine (1988), Flăcăul cu o singură bretea (1990), Miss Litoral (1990), A doua cădere a Constantinopolului (1993), Paradisul în direct (1994), Sexy Harem Ada-Kaleh (2001), Cuscrele (serial TV, 2005), Războiul Sexelor (serial TV, 2007-2008), Regina (serial TV, 2009), Toată lumea din familia noastră (2012), O seară la Revistă (serial TV, 2013), Fetele lu' dom' Profesor (serial TV, 2014).

A fost actor de voce în filmul de animaţie Uimitoarele aventuri ale muşchetarilor (1987, scenariul şi regia Victor Antonescu) alături de alţi mari actori, precum Dem Rădulescu, Anda Călugăreanu, Mariana Mihuţ, Rodica Tapalagă, Virgil Ogăşanu, Mihai Mălaimare, Valeria Ogăşanu, Brânduşa Zaiţa Silvestru, dar şi în producţiile mai recente Cartea Junglei şi Cartea Junglei 2, Maşini şi Maşini 2, Robin Hood şi Ratatouille.

De-a lungul anilor i-au fost decernate o serie de distincţii, premii şi titluri, între care: Premiul special al UNITER pentru Teatrul de Revistă (2002), Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor (2004), Premiul pentru spectacolele de musical, acordat la Gala Premiilor revistei Actualitatea Muzicală a UCMR (2008), Premiul de Excelenţă la Gala Premiilor Confidenţial pentru Management şi pentru întreaga carieră artistică (2009 şi 2010), Medalia de Onoare a Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România (2010), Premiul pentru întreaga carieră la Gala de Excelenţă a Zilelor cetăţii Târgovişte 2010, cetăţean de onoare al judeţului Suceava (2010), Premiul de Excelenţă la Gala Superlativelor VIP (2011), Premiul Special şi Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră (2012), Premiul Special Ambasadorul Teatrului Românesc la Gala Premiilor VIP pentru management de succes şi pentru activitatea desfăşurată la Teatrul de Revistă Constantin Tănase (2013), titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiul Bucureşti în semn de respect pentru contribuţia adusă în dezvoltarea şi promovarea teatrului românesc, pentru întreaga activitate în slujba Teatrului de Revistă bucureştean (ianuarie 2018).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?