Alex Coita: Șaradă profund toxică. Toată lumea va pierde
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Alex Coita
Alex Coita
„Politicienii britanici încep să înțeleagă că poporul le-a livrat un mandat imposibil de pus în practică”, precizează Alex Coita.

„Încet-încet, politicienii britanici încep să înțeleagă că poporul le-a livrat un mandat imposibil de pus în practică. Rezultat în urma deciziei catastrofale a lui David Cameron de a iniția un referendum pentru a bluffa în fața membrilor eurosceptici din propriul partid și rezultatul pe muchie de cuțit modelat de o campanie profund viciată de mesaje manipulatoare potențate de noile tehnologii digitale de micro-targeting, întreg procesul Brexit a fost și este o șaradă profund toxică pentru Marea Britanie și Europa.

Pe de o parte, UE joacă rolul partenerului înșelat, neavând înțelepciunea de a se ridica deasupra unor evenimente pe care nimeni din UK nu le mai putea controla, și încercând să facă divorțul cât mai neplăcut posibil pentru britanici. De cealaltă parte a Canalului Mânecii, establishment-ul bâjbâie printr-o ceață densă, lipsit de consens și de direcție.

Este clar că elefantul din cameră -- în speță Irlanda de nord -- riscă să fie o lovitură în inima statalității britanice. Nu există nicio posibilitate reală de a evita o graniță internă în condițiile unui Brexit real. Pe de altă parte, orgoliul și micimea unei clase politice depășite de vremuri nu va permite Londrei să accepte nevoia imperioasă a unui al doilea referendum.

Brexit formal

Prin urmare, Londra are de ales între o retragere dezordonată (no-deal Brexit), cu consecințe catastrofale pentru Mare Britanie, și un soft brexit (sau membership in anything but the name). De ce membership in anything but the name? Pentru că mă îndoiesc sincer că Bruxelles-ul va accepta o soluție de tip norvegian, prin care Londra rămâne în interiorul uniunii vamale dar păstrează independența în toate celelalte domenii. Barnier a spus explict no cherry-picking, no Brexit a la carte. Și aici e vorba de alte orgolii, astfel încât mă îndoiesc că UE va face rabat de la acest principiu. Așa că probabil Londra va fi nevoită să accepte și principiul liberei circulații a persoanelor și mărfurilor, posibil și supremația CJUE, etc. etc.

Euroscepticii se vor consola cu un Brexit formal, pro-europenii vor fi mulțumiți că Marea Britanie rămâne de facto în Europa. În realitate, toată lumea va pierde, dar o catastrofă va fi evitată”, a scris, miercuri, 16 ianuarie, Alex Coita.

VEZI ȘI: Banciu, la B1 TV: Aș trage o înjurătură, dar aș încheia emisiunea în momentul acesta!

VEZI ȘI: Radu Banciu: Am primit amendă. Nimeni nu ne pune cu botul pe labe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel