Alex Coita: Putin are câțiva ași în mânecă. Care sunt perspectivele României
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Alex Coita
Alex Coita
Vladimir Putin are câțiva ași în mânecă, susține Alex Coita, care a vorbit despre perspectivele României într-o analiză publicată marți.

„Este greu de exagerat importanța evoluțiilor geopolitice din ultimele zile. Asistăm la o realiniere a plăcilor tectonice la nivel global, la conturarea unei noi ordini mondiale care are potențialul de a modela destinul tuturor statelor, inclusiv al României, pentru următoarele decenii”, și-a început astfel Alex Coita analiza publicată marți pe contul de Facebook.

„Cu toți ochii ațintiți pe tensiunile din est și pe potențialul unui conflict militar exploziv în Ucraina, este ușor de omis faptul că demonstrația de forță a lui Putin este doar atât, o declarație de intenție care demonstrează hotărârea Rusiei de a juca la masa marilor puteri și de a participa la reîmpărțirea sferelor de influență. Îmi este din ce în ce mai clar că un conflict la scară largă în Ucraina este improbabil. Acesta ar implica costuri uriașe pentru Moscova, având efecte adverse la nivel geopolitic care ar implica regruparea forțată a statelor occidentale și izolarea Federației Ruse, cu efecte dramatice acestui stat, ducând până la irelevanță geopolitică și dezastru economic. Din fericire pentru Moscova, Putin are câțiva ași în mâneca și pare decis să meargă „all-in,” în speranța că rivalii săi geopolitici vor ceda. Are avantajul unei Europe dezarticulate, lipsite de coordonare strategică, dependentă energetic de Federația Rusă și vlăguită social după doi ani de pandemie”, a precizat Alex Coita, adăugând: „Mai beneficiază de răcirea fără precedent a relației transatlantice”.

În opinia acestuia, „alianța emergentă dintre Federația Rusă și China are potențialul de a asigura Moscovei un suport economic și strategic pentru a juca la masa marilor puteri. Beijingul derivă multe avantaje dintr-o relație apropiată cu Rusia. În primul rând, Moscova poate juca, cu succes, se pare, rolul de actor turbulent, care să țină ocupate puterile occidentale în timp ce China își consolidează poziția. Mai mult, la nivel regional, cele două puteri au interese convergente.”

„Poate cel mai îngrijorător, în acest context, îl reprezintă incapacitatea Uniunii Europene de a susține un dialog politico-diplomatic de la egal la egal cu marile puteri, slaba coordonare între statele europene și lipsa unei poziții comune. Această realitate a fost ilustrată chiar ieri de cele două întâlniri diplomatice la nivel înalt desfășurate practic simultan. Pe de o parte, un Macron împăciuitor i-a oferit o tribună lui Putin pentru a-și reafirma pretențiile (necontestate în timpul conferinței de presă de omologul francez). De cealaltă parte, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei a efectuat o vizită la Washington, importantă ca simbolistică, dar care nu a relevat o poziție comună în ceea ce privește „elefantul din cameră,” respectiv gazoductul NordStream. Toate aceste evoluții indică o reconfigurare majoră a spațiului geopolitic global, poate cea mai importantă astfel de transformare de la finalul Războiului Rece. În lipsa unor evoluții neanticipate, putem asista, astfel, la conturarea unui bloc comun China -- Federația Rusă, cu potențial de a deveni principalul vector geopolitic la nivel global”, a precizat Alex Coita.

Care sunt perspectivele României

„Pentru a conchide această analiză, trebuie să ne întrebăm care sunt perspectivele României, care își vede astfel amenințată securitatea și perspectiva de stabilitate? Avertizez deja de câțiva ani de zile că, în absența unei viziuni și a unui set de obiective clare, țara noastră riscă să „pice între scaune,” să devină o victimă colaterală a unei mari reorganizări geostrategice la nivel global. (...) Garanțiile de securitate NATO și bazele americane, cuplate cu apartenența la UE, pot să ne ajute să rezistăm în cazul unei furtuni. Însă nu ne vor apăra în cazul unui tsunami geopolitic. Și mă tem că, în anii ce vor urma, la așa ceva vom asista”, a conchis Alex Coita.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel