Alex Coita, funcție în Guvernul Dăncilă. Cine este: informații care NU au apărut în presă până astăzi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Alex Coita
Alex Coita
Pe lista scurtă pentru postul de vicepremier pe probleme economice în Guvernul Dăncilă, cu cele mai mari șanse, este Alex Coita, potrivit unor surse DCNews. Expertiza sa în domeniul economiei și mediului de afaceri îl califică pentru această funcție importantă.

Alex Coita este cunoscut în spațiul public ca analist politic, deși, de fapt, este diplomat și economist. Apropierea față de domeniul politic a apărut odată cu revenirea în România, din dorința sa de a ajuta prin prisma experiențelor acumulate de-a lungul anilor. După cum însuși a spus la un moment dat, nu se aștepta ca opiniile sale să aibă un astfel de ecou în România.

Recent, numele său a revenit în atenția opiniei publice. Pe 14 august, DCNews scria că premierul Viorica Dăncilă vrea să aducă tehnocraţi în Guvern. Conform unor surse, cel mai probabil, Alex Coita va fi vicepremier pe probleme economice în Cabinetul Dăncilă. În acest context, în rândurile ce urmează, vă prezentăm informații mai puțin cunoscute despre Alex Coita, legate mai ales de expertiza sa în domeniul economiei și mediului de afaceri.

Ce nu se știa despre Alex Coita. Rezultate spectaculoase

În anul 2006, acesta a finalizat un program de master de doi ani în Economie internațională și studii europene la instituția ce pregătește înalți funcționari ai Băncii Mondiale. A învățat de la celebrul politolog american Francis Fukuyama, precum și de la demnitarul american Philip Gordon. În 2008, Alex Coita a deschis una dintre primele firme românești de consultanță în domeniul fondurilor europene, organizând seminarii și oferind consiliere în mediul turistic și al IMM-urilor.

Din 2012, își câștigă existența în domeniul consultanței de business. Timp de patru ani, a coordonat strategia și dezvoltarea Bursei Române de Mărfuri, cu rezultate spectaculoase, dintre acestea menționăm:

  • înființarea primei burse private de gaze naturale, care, în prezent, deține peste 90% din piață;
  • organizarea bursei cerealelor, proiect care a însemnat să aducă la masa discuțiilor Ministerul Agriculturii, reprezentanți ai băncilor și fermierilor români;
  • a negociat parteneriate cu Bursa din Chicago (CME Group), precum și cu Bursa de energie din Leipzig;
  • a adus pe piața din România prima casă de compensare financiară pentru tranzacții bursiere.

În aceeași perioadă, Alex Coita a dezvoltat de la zero o platformă de consultanță integrată pentru investitori străini, având ocazia de a lucra cu Ambasade și Camere de comerț. De la înființare, compania a sprijinit organizații din 11 țări, printre acestea numărându-se SUA, Israel, Coreea, Austria, Spania sau Olanda.

Totodată, în anul 2015, Alex Coita a obținut un doctorat magna cum laude în științe politice. O informație mai puțin cunoscută se referă la tema dizertației, legată de un subiect cu conotații economice, securitatea energetică a Uniunii Europene.

Nu se știa despre Alex Coita nici că, în anul 2012, a organizat o întâlnire între Bursa Română de Mărfuri și Fondul Monetar Internațional (FMI), pentru a convinge oficialii internaționali să sprijine înființarea unei burse private de energie. Deoarece, în paralel, se desfășurau negocieri cu sindicatele, întâlnirea a avut loc chiar în bucătăria sediului FMI de la București.

Un alt moment important s-a desfășurat în 2015, când la biroul său a venit un reprezentant al lobby-ului agricol din Chicago. Discuțiile au vizat investiții americane strategice în domeniul agriculturii românești, iar între cei doi s-a legat o prietenie. Ulterior, americanul a vizitat zonele agricole din Ialomița și Călărași, fiindu-i facilitată o întâlnire cu fermierii români.

Alex Coita a avut un cuvânt de spus și în ceea ce privește decizia legată de înființarea Bursei de gaze naturale, unul dintre cele mai de succes proiecte din domeniu. Hotărârea a fost luată în 2013, la Ambasada României în Viena, în urma unei discuții în cadrul căreia i-a prezentat ministrului Energiei de la acea vreme opinia sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel