Data actualizării:
Data publicării:

Aleşii locali - obligaţi să urmeze un curs de administraţie la preluarea primului mandat (proiect)

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Politica
WhatsApp

Aleşii locali ar putea fi obligaţi să participe, în termen de cinci luni de la preluarea primului mandat, la un curs de administraţie publică locală. În caz contrar ei ar urma să fie sancţionaţi cu tăierea indemnizaţiei de şedinţă, prevede o inițiativă legislativă depusă la Camera Deputaților. 

Propunerea legislativă vizează atât primarii cât și membrii consiliului local.

Potrivit proiectului, aleşii locali au obligaţia de a participa la un curs de pregătire în domeniul administraţiei publice locale, în primele cinci luni de la preluarea primului mandat. Cursurile de pregătire vor fi organizate de instituţiile abilitate de lege, care sunt obligate să stabilească locaţiile şi numărul de participanţi astfel încât toţi aleşii locali să poată beneficia în termenul stabilit de acest curs.

Încălcarea acestor prevederi atrage după sine retragerea indemnizaţiei de şedinţă până la data înscrierii alesului local la cursul de pregătire, mai prevede proiectul. 

Aleșii locali, slab pregătiți

Iniţiatorii arată, în expunerea de motive, că în România ultimilor ani s-a semnalat tot mai des încălcarea de către aleşii locali a legilor administraţiei publice locale, ceea ce a dus la numeroase disfuncţionalităţi şi la numeroase procese în justiţie legate în special de proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, în cazul concesionării şi închirierii unor bunuri.

Modul de administrare a patrimoniului public şi privat al statului şi al unităţilor-administrativ teritoriale, precum şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli au avut de suferit în urma abaterilor de la legalitate ce au avut loc, în opinia noastră, din cauza slabei pregătiri a aleşilor locali aflaţi la primul mandat în domeniul administraţiei publice locale. De asemenea, din rapoartele Curţii de Conturi reiese faptul că multe dintre abaterile constatate se datorează necunoaşterii sau interpretării eronate a reglementărilor legale la nivelul organelor deliberative locale', mai argumentează iniţiatorii. Proiectul se află în consultare publică la Camera Deputaţilor. 

[citeste si]

Propunerea legislativă modifică legea privind Statutul aleşilor locali şi a fost iniţiată de 15 deputaţi PNL şi UDMR: Florica Cherecheş, Ioan Cristian Chirteş, Corneliu Cozmanciuc, Grigore Crăciunescu, Anton Doboş, Stelian Nechita Dolha, Maria Grecea, Vasile Horga, Lucian Militaru, Dan Coriolan Simedru, Mihai Tararache, Florin Urcan, Iulian Vladu, Radu Zlati şi Bonis Istvan, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel