Alerte meteo de vreme rea. ANM a emis mai multe Coduri galbene de ninsori, ploi și polei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Meteorologii au emis, luni, 27 decembrie, o informare de ploi, ninsori și polei, dar și trei Coduri galbene. 

În intervalul luni, ora 10:00, marți, ora 8:00, este în vigoare o informare meteo de precipitații moderate cantitativ și polei, în cea mai mare parte a țării, local moderate cantitativ.

În zona montană înaltă și în cea mai mare parte a Moldovei, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, iar în celelalte regiuni vor predomina ploile. Se va depune polei, local în sud-est și izolat în restul teritoriului.

 

Alerte Cod galben

O alertă Cod galben anunță, luni, între orele 10:00 – 22:00, în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 de metri, ninsori și un strat nou de zăpadă. Temporar, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 60…70 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

O altă alertă, tot Cod galben, anunță că, de luni, ora 13:00, până marți ,ora 8:00, pentru cea mai mare parte a Moldovei, estul Transilvaniei și zona Carpaților Orientali, va ninge însemnat cantitativ, iar stratul de zăpadă nou depus local va fi consistent.

Ultima avertizare Cod galben, în vigoare de luni, ora 17:00, marți, ora 8:00, anunță în județele Buzău, Brăila, Vrancea, Galați și în cea mai mare parte a județului Tulcea precipitații slabe sub formă de ploaie și lapoviță, care local vor determina depuneri de polei.

Cer noros, ploi și burniță, în București

Potrivit prognozei meteo pentru Capitală, în vigoare de luni, ora 10.00, până marți, la ora 8.00, cerul va fi noros și vor fi precipitații sub formă de ploaie și burniță, iar probabilitatea pentru depuneri de polei va fi temporar ridicată.

Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura aerului se va menține în jurul valorii de 1 grad. Spre sfârșitul intervalului, vor fi condiții de ceață.

Citește și: 300 noi staţii meteo în ţară, prin PNRR. Gabriela Băncilă (ANM): Prognoze şi avertizări îmbunătăţite pentru fenomenele severe

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operațională în cadrul ANM, a vorbit, la DCNews, despre investiţiile care vor fi făcute în domeniul meteo în România, prin PNRR.

„Zona de meteorologie este reprezentată în PNRR prin extinderea reţelei de staţii meteorologice de suprafaţă cu 300 de noi puncte şi 100 de staţii noi agrometeorologice. Încercăm, prin acest proiect, să creştem densitatea de puncte de măsură, pentru că aceste efecte ale schimbărilor climatice se resimt în toate domeniile, inclusiv în meteorologie, prin creşterea frecvenţei fenomenelor meteorologice severe cu caracter local.

Şi pentru a îmbunătăţi prognozele şi avertizările pentru astfel de fenomene care, în general, produc pagube foarte mari, trebuie să avem o reţea mult mai densă de observaţii, atât la nivelul suprafeţei, cât şi la altitudine. În acest moment, Administraţia Naţională de Meteorologie încearcă să crească nivelul de reprezentativitate a datelor, astfel încât de la o reţea, în prezent, de 160 de staţii meteorologice să ajungem la a suplimenta această reţea cu încă 300 de staţii şi, prin urmare, să ajungem să avem 460 de puncte de observaţii.

Cele 300 de noi puncte de observaţii vor fi staţii autonome, automate, fără personal", a anunţat, la DC News, Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operațională în cadrul ANM.

Gabriela Băncilă a explicat şi faptul că proiectul Administraţiei Naţionale de Metorologie se încadrează perfect în cerinţele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, acela de reducere a emisiilor, de dezvoltare a unor programe „verzi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel