Data publicării:
Alerte meteo de Cod Galben și Cod Portocaliu de ploi abundente în mare parte din țară, 28 - 30 mai 2022. Harta ANM cu zonele vizate
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două alerte, una de Cod Galben, alta de Cod Portocaliu, fiind vizată mare parte din țară.
ANM, alertă meteo de Cod Galben
Alerta meteo de Cod Galben intră în vigoare astăzi, la ora 12:00, și este valabilă până luni, la ora 10:00. Zonele afectate sunt sudul, sud-estul și centrul țării, după cum arată ANM. De duminică, 29 mai, ora 12:00, până luni, 30 mai, ora 10:00 sunt vizate de alertă și județele Maramureș, Bistrița, zona de munte a județelor Suceava și Neamț.
”În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sud- estice și centrale, iar duminică (29 mai) local și în cele nordice. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55...75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp şi izolat 40 l/mp.” anunță ANM.
ANM, alertă meteo de Cod Portocaliu
Alerta meteo de Cod Portocaliu este valabilă în același interval, 28 mai, ora 12:00 - 30 mai, ora 10:00. Vor fi instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente.
”În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50...90 l/mp. Vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii (viteze de 75...90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.” anunță ANM.
ANM, prognoza meteo specială pentru București
”Din a doua parte a zilei de sâmbătă (28 mai) vremea va deveni instabilă. Vor fi perioade în care se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55...70 km/h) și posibil grindină. Mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 10...20 l/mp și izolat 30 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 31 de grade, iar duminică va fi de 27...28 de grade. Temperatura minimă va fi de 15...16 grade.” anunță ANM cu privire la vremea din București.
Vezi aici harta zonelor afectate
Zile mai calde, urmate de vreme mai rece
Luna iunie se caracterizează prin vreme capricioasă, nu blândă și caldă, așa cum greșit ne-am putea imagina despre prima lună de vară, subliniază Gabriela Băncilă.
”Aceste alternanțe ale zilelor cu vreme mai caldă și vreme mai rece sunt specifice climatului în care ne aflăm, însă, în ultimii ani, vârfurile sunt din ce în ce mai mari, de aceea și acest stres termic asupra organismului, pe care-l înregistrăm prin trecerea de la valori foarte ridicate la valori, eventual, foarte coborâte” spune Gabriela Băncilă, director în Administrația Națională de Meteorologie, pentru DCNews.
De asemenea, aceasta a punctat că ”alternanțele cu valori foarte ridicate cu valori foarte coborâte sau aspecte diferențiate foarte puternic în aspectul vremii caracterizează nu numai primăvara, ci și celelalte anotimpuri, atât în țara noastră cât și pe restul globului”. Gabriela Băncilă spune că e indicat să mai ținem aproape hainele de primăvară, pentru că prima lună a verii, iunie, ”climatologic vorbind, poate să păstreze din caracteristicile sezonului anterior.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News