Alerte de securitate pentru evenimentele Pride: Oficialii americani avertizează asupra riscurilor de atacuri teroriste
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Oficialii americani au avertizat că organizațiile teroriste străine ar putea încerca să vizeze evenimentele LGBT din întreaga lume în timpul Lunii Pride, care are loc în luna iunie.

Autoritățile au cerut cetățenilor americani din străinătate să „manifeste o prudență sporită”. „Fiți vigilenți în locurile frecventate de turiști, inclusiv la sărbătorile Pride”, se arată într-un avertisment emis de Departamentul de Stat, scrie BBC.

Acest avertisment a fost emis vineri, la o săptămână după o alertă similară emisă de agențiile americane de aplicare a legii. Biroul Federal de Investigații (FBI) și Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) au declarat: „Organizațiile teroriste străine sau susținătorii acestora pot încerca să exploateze adunările numeroase asociate cu viitoarea Lună Pride din iunie 2024”.

Deși în avertismente nu au fost menționate evenimente sau locații specifice, agențiile de aplicare a legii au notat că mesajele grupului Stat Islamic (IS) distribuite în limba engleză în februarie 2023 au inclus retorică împotriva evenimentelor și locurilor LGBTQI+ (lesbiene, gay, bisexuali, transgender, cu identitate de gen incertă și intersexuali).

În timpul Lunii Pride din iunie 2016, un bărbat inspirat de ideologia IS a ucis 49 de persoane și a rănit alte 53 la Pulse, un club de noapte gay din Orlando, Florida. Avertismentul FBI și DHS a menționat, de asemenea, că trei simpatizanți IS au fost arestați pentru încercarea de a ataca o paradă Pride în Viena, Austria, în 2023.

Proiectul pentru Combaterea Extremismului, un grup non-profit cu sediul în New York, a remarcat că ideile anti-LGBTQ au fost preluate atât de extremiștii islamiști, cât și de cei de extremă dreapta. „Nu este surprinzător că neo-naz##tii și jihadiștii exprimă adesea admirație reciprocă pentru viziunile lor anti-gay comune”, a declarat Mark D Wallace, directorul executiv al proiectului, într-un comunicat.

Protestele și amenințările împotriva comunităților LGBTQ din partea grupurilor interne din SUA au crescut, de asemenea, în ultimii ani, conform mai multor experți și organizații de cercetare.

Conform unui raport al Ligii Anti-Defăimare și Glaad, un grup cunoscut anterior sub numele de Alianța Gay și Lesbiană Împotriva Defăimării, au existat cel puțin 145 de incidente de violență, hărțuire și vandalism anti-LGBTQ în timpul Lunii Pride din 2023.

Această serie de avertismente subliniază importanța vigilenței și a măsurilor de securitate sporite în timpul evenimentelor Pride, pentru a proteja participanții și a preveni posibilele atacuri teroriste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel