Viitura se apropie de România. Dunărea, nivel record la Budapesta
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
dunarea
dunarea

Dunărea este pe punctul de a atinge  un nivel record, în Budapesta, în următoarele zile, anunţă Autoritatea ungară pentru situaţii de urgenţă (OKF), citată de MTI. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a  convocat Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență pentru a analiza situația din cursul superior al fluviului.

Potrivit hidrologilor, Dunărea ar urma să ajungă la cota de 860 de centimetri.  Fluviul a depăşit un record de 500 de ani în Passau (Germania), ajungând la 1.220 de centimetri.

 În Slovacia, navigaţia pe Dunăre a fost interzisă, iar două poduri din nordul Ungariei au fost închise.

 Autorităţile ungare au început să ia măsuri pentru evitarea inundaţiilor, avertizând că situaţia ar putea deveni la fel de gravă ca cea din 2002, când au fost utilizaţi cinci milioane de saci cu nisip pentru consolidarea malurilor Dunării.

La Budapesta, viitura de pe Dunăre este aşteptată lam finalul acestei săptămîni. Primăria a decretat starea de alertă şi a început lucrările de protecţie pe maluri. Autorităţile au pregătit patru milioane de saci cu nisip, iar cinci mii de oameni sunt mobilizaţi pentru a interveni unde va fi nevoie.

 În Cehia, ploile torenţiale şi inundaţiile au făcut, până acum, şapte victime, dar bilanţul ar putea fi mai grav. Starea de urgenţă a fost decretată în aproape toată Boemia, regiunea de vest a ţării.

 Situaţia a continuat să se agraveze, ieri, în sudul şi estul Germaniei. Autostrada dintre Munchen şi Salzburg a fost parţial inundată. Mai la nord, în Saxonia, armata a venit în ajutorul localnicilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel