Data publicării:
Alertă la Iași: Valori mari de BENZEN în aer. "Este CANCERIGEN”
Specialiștii avertizează că poluarea a atins cote îngrijorătoare în Iași.
Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun poluarea a atins cote îngrijorătoare la începutul acestui an în municipiul Iași. Oamenii ar respira din ce în ce mai mult benzen. În luna ianuarie, ar fi fost înregistrate valori foarte ridicate, conform măsurătorilor efectuate de către experți, scrie Realitatea.net.
"Atrag atenţia că, în Iaşi, există deja benzen în aer, în zona Podul de Piatră, cât este în Ploieşti în zonele cele mai poluate, acolo unde este industria petrolieră numărul unu a ţării! Până la această oră, de la începutul anului, concentraţia medie de benzen în Iaşi, respectiv în Ploieşti, înregistrează aceleaşi valori - 4.2 micrograme/m3. Limita maximă anuală este 5! Atrag atenţia autorităţilor să analizeze cu maximă profunzime acea zonă. Să instaleze mai mulţi senzori pe o rază de cel puţin 2 kilometri în jurul Iaşului şi să coreleze şi cu natura traficului. Benzenul este cancerigen”, a transmis prof. univ. dr. Silviu Gurlui, fizician şi cercetător.
În afara benzenului, provenit în mare parte din trafic, cercetătorul menționează și alți poluanți din jurul Iaşului.
„Mai sunt şi alţi poluanţi care acţionează simultan asupra oamenilor din zona Bulevardul Nicolae Iorga: toluen care produce surzirea, particule micrometrice - produc accidente cerebrale, infarct şi cresc incidenţa numărului de copii cu astm”, a mai transmis Silviu Gurlui.
Ce este benzenul
Benzenul este cunoscut și sub denumirea mai puțin frecventă de benzol. Acesta este o hidrocarbură cu un nucleu aromatic, care are formula chimică C6H6. Este întâlnit în cărbuni, petrol și se obține în mod natural prin arderea incompletă a compușilor bogați în carbon. Etimologic, cuvântul provine de la rășina „benzoe” care prin sublimare formează acidul benzoic.
Calea principala de pătrundere este cea respiratorie, urmată de cea transcutanată și rar digestivă. Se distribuie în țesuturile și organele bogate în lipide (țesut adipos și măduva osoasă), de unde benzenul este eliberat lent în circulație, având o remanentă mare, scrie sfatulmedicului.ro. Benzenul este un toxic de tip narcotic și acționează asupra: SNC (pe care întâi îl excită, apoi îl deprimă); sistemului hematopoietic (scăderea elementelor figurate, urmată de trombocitopenie); tegumentelor și mucoaselor (iritant); tractului respirator (mergând până la apariția edemului pulmonar acut); aparatului digestiv (în caz de ingerare corodează mucoasa digestivă).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News