Alertă la ambasada României din Kiev. O bombă a căzut chiar lângă sediul său. Aurescu: Condamn ferm atacurile cu rachete ale Rusiei - Update
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu, Doinița Manic
WhatsApp
Alertă la ambasada României din Kiev. O bombă a căzut chiar lângă sediul său. Aurescu: Condamn ferm atacurile cu rachete ale Rusiei / Foto: Facebook Ambasada României în Ucraina
Alertă la ambasada României din Kiev. O bombă a căzut chiar lângă sediul său. Aurescu: Condamn ferm atacurile cu rachete ale Rusiei / Foto: Facebook Ambasada României în Ucraina
Sirenele anunţând raiduri aeriene se auzeau din nou la Kiev luni după-amiază, după bombardamentul rusesc din cursul dimineţii, soldat cu cel puţin 11 morţi şi 64 de răniţi şi care a lăsat fără curent electric patru regiuni ale Ucrainei, transmite Reuters.

Update

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, declarase mai devreme, după oprirea sirenelor în urma încetării raidului rusesc, că ameninţarea unor atacuri asupra capitalei persistă.

În raidul efectuat de armata rusă ca represalii după explozia survenită sâmbătă pe podul Kerci au fost lovite de asemenea ţinte din alte oraşe ucrainene, printre care Liov, Jitomir şi Harkov.

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, în raidul de luni dimineaţă Rusia a lansat 83 de rachete şi 17 drone iraniene Shahed, iar 43 dintre aceste rachete au fost doborâte de antiaeriana ucraineană. Conform ultimului bilanţ al victimelor anunţat de autorităţile de la Kiev, cel puţin 11 persoane au fost ucise şi 64 rănite în urma acestui atac.

Știrea inițială

O rachetă rusească a lovit în apropiere de sediul ambasadei României din Kiev. Ministrul Afacerilor Externe a anunțat incidentul pe contul său de Twitter. Acesta a transmis că angajații ambasadei sunt în siguranță, fără a preciza însă câți oameni lucrează acolo sau ce măsuri au fost luate pentru siguranța lor.

"Condamn ferm atacurile cu rachete ale Rusiei împotriva obiectivelor civile din centrul orașului Kiev și altor orașe ucrainene, prin încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional, care au dus la pierderi de vieți omenești. Mă bucur că personalul Ambasadei României din Kiev este în siguranță, chiar dacă o lovitură a căzut la doar 850 de metri de sediul său", a transmis Bogdan Aurescu pe contul său de Twitter.

 

Cel puțin 5 morți și 12 răniți

Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 12 au fost rănite, în urma exploziilor care au avut loc, luni dimineaţă, în capitala ucraineană, Kiev, potrivit poliţiei, transmite Rador. Bombardamentele de luni asupra Kievului au lovit mai multe clădiri, inclusiv câteva care fac parte din "infrastructura critică" a capitalei ucrainene, a declarat primarul Vitali Kliciko. Mai multe explozii au zguduit, luni dimineaţă, capitala ucraineană, Kiev şi oraşele Lviv, Ternopil şi Dnipro, după ce Rusia a acuzat Ucraina de orchestrarea unei deflagraţii puternice, care a avariat un pod cheie ce face legătura între Rusia şi Crimeea.

Bombardamentele de luni dimineaţă asupra Kievului au lovit mai multe clădiri, inclusiv câteva care fac parte din "infrastructura critică" a capitalei ucrainene, a declarat primarul Vitali Kliciko. Acesta a adăugat că mai multe persoane au fost afectate.

Nicolae Ciucă: Crime de război

Și premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj în legătură cu bombardamentele rusești din Kiev.

"Condamn ferm atacurile masive cu rachete rusești asupra infrastructurilor civile ucrainene și orașelor pașnice. Aceste crime de război, moartea unor civili nevinovați, aduc atât de multă suferință", a transmis Nicolae Ciucă.

Kuleba: Putin este un terorist

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că atacurile ruseşti cu rachete ce au zguduit mai multe oraşe din Ucraina demonstrează că preşedintele Vladimir Putin este "un terorist care discută cu rachete", mai transmite Rador.

"Numeroase atacuri cu rachete ruseşti în Ucraina. Singura tactică a lui Putin este teroarea asupra oraşelor ucrainene paşnice, însă el nu va distruge Ucraina. Acesta este, de asemenea, răspunsul său către toţi conciliatorii care vor să discute cu el despre pace: Putin este un terorist care discută cu rachete", a scris Kuleba pe Twitter.

Cad rachete asupra Kievului. Nouă etapă în războiul Rusia - Ucraina, după venirea noului comandant rus. Radu Tudor: Nu este doar răzbunarea lui Putin

Analizând evenimentele dimineții, analistul Radu Tudor a vorbit despre o nouă etapă a războiului declanșat de invazia Rusiei în Ucraina, care coincide cu numirea unui nou comandant în fruntea armatei ruse. 

”Cu siguranță este vorba despre o răzbunare, dar este vorba și de un nou semnal al războiului sângeros declanșat de Rusia în Ucraina. Nu am mai avut parte de explozii în Kiev de foarte mult timp și lucrul acesta coincide cu numirea unui nou comandant al operațiunilor de război din Ucraina, cu trecerea în plan secund a generalilor Șoigu, ministrului apărării și Gherasimov, șeful Statului Major, general al armatei ruse. Noul comandant al operațiunilor rusești din Ucraina are o faimă extrem de tristă și anume bombardamentele masive lansate în Siria, care au ras de pe fața pământului mai multe orașe. Drept pentru care, ceea ce vedem acum nu este doar manifestarea răzbunării lui Putin pentru bombardarea podului Kerci, ci este și o nouă etapă în care se pot relua bombardamentele asupra obiectivelor rezidențiale din Kiev. Nu exclud posibilitatea ca rachetele rusești să vizeze sediul președinției ucrainene, sediul parlamentului, al Guvernului și reinstaurarea terorii în capitala Ucrainei. Ar putea să aducă, inclusiv, probleme de coordonare pentru trupele ucrainene care se luptă în zona de sud a Hersonului și în zona de est în Donbas”, a spus jurnalistul Radu Tudor, în intervenția sa la Antena 3. Vezi continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel