Urmărește emisiunea live
Alertă într-un mare oraș. Poliovirusul, detectat în eşantioane de apă
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Alertă într-un mare oraș. Poliovirusul, detectat în eşantioane de apă / Foto: Pixabay, de Michal Jarmoluk
Alertă într-un mare oraș. Poliovirusul, detectat în eşantioane de apă / Foto: Pixabay, de Michal Jarmoluk
Este alertă într-un mare oraș. Poliovirusul a fost detectat în eşantioanele de apă.

Poliovirusul a fost detectat în probele de apă uzată din New York, ceea ce sugerează o probabilă circulaţie locală a virusului, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii, citaţi de CNN. Oficialii subliniază urgenţa de a fi la zi cu vaccinările împotriva poliomielitei, în special cele din zona metropolitană a oraşului New York., scrie Ziarul de Iași.

Majoritatea oamenilor din SUA sunt protejaţi de poliomielită datorită vaccinării. Cu toate acestea, persoanele nevaccinate şi subvaccinate sunt vulnerabile, iar poliomielita poate provoca paralizie incurabilă şi moarte.

Simptomele poliomielitei

Majoritatea persoanelor cu poliomielită nu prezintă niciun simptom. Unii au simptome asemănătoare gripei, cum ar fi dureri de gât, febră, oboseală şi greaţă.  "Pentru fiecare caz de poliomielită paralitică identificat, alte sute pot fi nedetectate", a declarat comisarul de stat pentru sănătate, Dr. Mary T. Bassett.

"Detectarea poliovirusului în probele de apă uzată din New York este alarmantă, dar nu surprinzătoare”, a adăugat acesta. Comisarul municipal pentru sănătate, Dr. Ashwin Vasan, a declarat că, în condiţiile în care poliomielita circulă în comunităţile noastre, "pur şi simplu nu există nimic mai esenţial decât vaccinarea copiilor noştri pentru a-i proteja de acest virus, iar dacă sunteţi un adult nevaccinat sau incomplet vaccinat, vă rugăm să alegeţi acum să vă vaccinaţi". 

Acest lucru vine după identificarea unui caz de poliomielită paralitică la un locuitor din comitatul Rockland, la 21 iulie, şi după ce a fost detectat în mai, iunie şi iulie în probe de apă uzată din comitatele Rockland şi Orange, învecinate oraşului. 

Oficialii spun că acoperirea vaccinală de rutină a scăzut în rândul copiilor din New York începând cu 2019, observând că doar 86,2% dintre copiii din New York cu vârste cuprinse între 6 luni şi 5 ani au primit trei doze de vaccin antipoliomielitic, ceea ce înseamnă că aproape 14% nu sunt complet protejaţi. 

Doză booster a vaccinului antipoliomielită, oferită gratuit în Marea Britanie

Reamintim că în Marea Britanie se oferă gratuit doze booster de vaccin antipoliomielitic pentru anumite categorii de persoane. Autorităţile din Marea Britanie au anunţat miercuri că vor oferi gratuit tuturor copiilor din Londra cu vârsta între 1 şi 9 ani o doză booster de vaccin antipoliomielitic, după ce au fost depistate mai multe urme ale virusului în apele menajere din capitala Marii Britanii.

Deşi nu există cazuri confirmate de poliomielită, autorităţile britanice susţin că doza gratuită de vaccin reprezintă o măsură de extra-precauţie menită să stopeze răspândirea bolii. Poliomielita, eradicată oficial în Marea Britanie în 2003, poate provoca paralizie şi are potenţial letal.

Potrivit medicilor britanici, ceea ce îngrijorează autorităţile este faptul că un mic număr de poliovirusuri derivă din vaccin, iar în momentul răspândirii poliovirusul poate suferi mutaţii, care pot provoca aceste paralizii şi decese, scrie Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel