Update/ Alertă în presă, după ce o bucată din racheta chineză, de 17-22 de tone, a intrat în atmosferă necontrolat: ”Ar putea cădea asupra Greciei”. Se va ști cu câteva ore înainte de impact
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto EASA / EU SST/ GreekReporter
foto EASA / EU SST/ GreekReporter
O bucată din racheta spațială Long March 5B a Chinei a intrat în atmosferă necontrolat. 

UPDATE: S-au prăbușit pe Pământ resturi din racheta chineză

GreekReporter scrie că ”resturile de la o rachetă spațială chineză ar putea cădea asupra Greciei în weekendul 30-31 iulie”. Sursa citează avertismentul dat de Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene (EASA).

O hartă publicată de EASA a arătat că insula Creta și nordul Greciei ar putea fi vizate de resturile de rachetă care se îndreaptă spre pământ. Prognoza inițială a fost pentru o fereastră de timp cuprinsă între 9:14, 30 iulie și 18:08, 31 iulie, UTC, mai arată sursa citată. 

”Experții Uniunii Europene în Supravegherea și Urmărirea Spațiului (SST) au estimat că resturile generate de obiectul menționat mai sus vor reintra probabil în atmosfera Pământului într-o manieră necontrolată între 30 și 31 iulie 2022” a explicat buletinul de siguranță. 

Bucata de rachetă care a intrat necontrolat în atmosfera Pământului are între 17 și 22 de tone

Obiectul CZ-5B, derivat din racheta spațială Long March 5B a Chinei, are o masă estimată cuprinsă între 17 și 22 de tone, ceea ce o face una dintre cele mai mari bucăți de resturi care au reintrat în atmosferă în ultimii ani și, din acest motiv, merită o monitorizare atentă, a subliniat EASA.

Locul de impact, dificil de prezis. Se va ști cu câteva ore înainte de impact! 

”Deoarece aceasta este o reintrare necontrolată, este dificil în acest moment să prezicem exact traiectoria resturilor și unde pe Pământ vor cădea piesele. O predicție mai detaliată ar putea fi disponibilă cu doar câteva ore înainte de impact”, a adăugat buletinul.

”EU SST a estimat o varietate de posibile traiectorii de reintrare, dintre care una ar putea afecta spațiul aerian din sudul Europei. Zonele/spațiul aerian potențial afectate sunt: Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Malta, Portugalia și Spania”, se arată în buletinul de siguranță al EASA.

EASA a recomandat autorităților și operatorilor de aeronave să monitorizeze și să ia în considerare cele mai recente previziuni publicate de Centrul de satelit al Uniunii Europene, disponibil pe site-ul web EU SST, pentru a adapta evaluările riscurilor în funcție de evoluția situației și de informațiile disponibile.

Guvernul de la Beijing anunță riscuri mici

Fragmente desprinse din cea mai mare şi mai puternică rachetă spaţială a Chinei, lansată recent pe orbită, sunt aşteptate să cadă pe Terra în acest weekend în urma unei reintrări necontrolate în atmosfera Pământului, a anunţat miercuri Guvernul de la Beijing, care va monitoriza cu mare atenţie aceste deşeuri spaţiale, despre care reprezentanţii săi au spus că prezintă totuşi riscuri mici pentru populaţia de la sol, informează Reuters.

Racheta Long March 5B a fost lansată duminică pentru a transporta în spaţiu un modul - un laborator ştiinţific - al viitoarei staţii spaţiale chineze, aflată încă în etapa de construcţie pe orbită. Lansarea de duminică a marcat cel de-al treilea zbor realizat de cea mai puternică rachetă spaţială a Chinei, al cărei zbor inaugural a avut loc în 2020.

Aşa cum s-a întâmplat şi în timpul celor două zboruri precedente, întreaga treaptă centrală a rachetei chineze - ce are o lungime de 100 de metri şi o greutate de 22 de tone - a ajuns apoi pe o orbită joasă, iar specialiştii se aşteaptă ca fragmente din ea să se prăbuşească pe Terra după reintrarea în atmosfera Pământului, potrivit experţilor americani.

În cele din urmă, treapta se va dezintegra în atmosferă, dar este suficient de mare pentru ca numeroase fragmente desprinse din ea să supravieţuiască acelei coborâri necontrolate şi să cadă pe o suprafaţă cu o lungime de 2.000 de km şi o lăţime de 70 de km, au anunţat miercuri analiştii de la un cabinet independent din Statele Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel