Alertă globală! Organizația Mondială a Sănătății, avertisment cu privire la versiunile false ale medicamentului Ozempic
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află în articol mai multe despre alerta emisă de Organizația Mondială a Sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă globală cu privire la versiunile false ale medicamentului Ozempic - care a devenit popular ca metodă de slăbire.

Medicamentul este uneori cunoscut sub numele de "injecția pentru slăbit", în ciuda faptului că scopul său principal este un tratament pentru diabetul de tip 2.

OMS a declarat că medicamentele false ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate.

Organizația i-a sfătuit pe oameni să se aprovizioneze cu acest medicament doar din surse de încredere, cum ar fi un medic, mai degrabă decât de pe site-uri obscure online sau prin intermediul rețelelor de socializare.

Ingredientul activ din Ozempic - semaglutida - ajută persoanele cu diabet de tip 2 să controleze cantitatea de zahăr din sânge.

Cu toate acestea, injecția săptămânală semnalează, de asemenea, creierului că suntem sătui. Astfel, medicamentul îi ajută pe oameni să piardă în greutate prin reducerea impulsului de a mânca.

Persoane fără diabet au făcut rost de acest medicament pentru pierderea în greutate. Acest lucru a dus la penurie pentru persoanele cu diabet de tip 2 și a creat o piață pentru medicamente contrafăcute.

OMS a declarat că a urmărit creșterea numărului de rapoarte de Ozempic contrafăcute în întreaga lume începând cu 2022.

Loturi false au fost confiscate de autoritățile din Marea Britanie, SUA și Brazilia.

„(n.r. Sfătuim) profesioniștii din domeniul sănătății, autoritățile de reglementare și publicul să fie atenți la aceste loturi falsificate de medicamente”, a declarat dr. Yukiko Nakatani, director general adjunct al OMS pentru medicamente esențiale și produse de sănătate.

Ozempic fără semaglutidă

OMS a avertizat că este posibil ca unele injecții false să nu conțină deloc semaglutidă sau ca altele să conțină alte medicamente, cum ar fi insulina, ceea ce duce la efecte ”imprevizibile”.

„Aceste produse falsificate ar putea avea efecte dăunătoare pentru sănătatea oamenilor”, a precizat OMS, conform BBC.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a confiscat un lot de Ozempic fals în luna octombrie a anului trecut.

Acestea veniseră în țară de la furnizori legitimi din Austria și Germania și păreau să aibă un ambalaj autentic.

Dr. Alison Cave, ofițerul șef pentru siguranță al organizației, a declarat: „Cumpărarea de semaglutidă de la furnizori online care comercializează ilegal crește semnificativ riscul de a obține un produs care este fie falsificat, fie nu este autorizat pentru utilizare în Marea Britanie”.

Ea a declarat că injectarea unor astfel de produse ”poate pune sănătatea în pericol”.

O versiune mai puternică a medicamentului Ozempic a fost dezvoltată special pentru pierderea în greutate și este comercializată sub numele de Wegovy.

Aceasta este oferită în clinicile specializate în scăderea în greutate din cadrul Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel