Data publicării:

Alertă de poluare pe Valea Borod (Bihor). Se ia în calcul o posibilă prăbușire a unei galerii de mină

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Facebook @Apele Române
FOTO: Facebook @Apele Române

Apele Române avertizează cu o posibilă poluare pe Valea Borod (Bihor), unde săptămâna trecută a avut loc un cutremur ce ar fi putut duce la prăbușirea unei galerii de mină.

Apele Române a transmis o alertă de posibilă poluare pe Valea Borod, județul Bihor, unde apa prezintă o culoare roșiatică, fiind luată în calcul inclusiv posibila prăbușire a unei galerii de mină din cauza unui cutremur care a avut loc în zonă, la finalul săptămânii trecute.

”În această dimineață, Formația de lucru din Aleșd din cadrul Apele Române Crișuri s-a deplasat în teren, în Valea Borod (afluent al Crișului Repede), comuna Borod, județul Bihor, în legătură cu o posibilă poluare. Din cele constatate la fața locului, apa are o culoare roșiatică, de intensitate mare. Se ia în calcul posibila prăbușire a unei galerii de mină din cauza cutremurului care s-a produs recent în județul Bihor.

În zonă se află o exploatarea minieră, nefuncțională de cca. 50 de ani.S-au prelevat probe de apă din mai multe puncte, urmând ca în câteva ore să avem și primele rezultate”, au transmis reprezentanții Apele Române înr-un mesaj pe Facebook.

Totodată, mai spun reprezentații Apele Române, ”au fost anunțate folosințele consumatoare pentru a-și adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei.

Având în vedere că debitul evacuat din galerie este estimat la 0.5 mc/s, se așteaptă ca în Crișul Repede diluția să fie de 10-12 ori mai mare. Impactul estimat al poluării este până la acumularea Lugaș unde există un volum de 20,38 milioane mc. de apă.

Personalul tehnic de specialitate din cadrul ABA Crișuri va continua monitorizarea situației până la stoparea fenomenului și încadrarea apei în limitele normale de calitate”, se mai arată în comunicatul menționat.

Duminică, în zona Crișana, județul Bihor, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2,9, la o adâncime de 4,2 kilometri, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 38 km sud-vest de Zalău, 56 km est de Oradea, 75 km vest de Cluj-Napoca, 92 km sud de Satu Mare, 97 km nord-vest de Turda, scrie Agerpres.

Citește și: ANAR a sesizat autoritățile maghiare. Cantități mari de dejecții în râul Crasna provenite de la o gospodărie de bovine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel