Data publicării:
Alertă de călătorie în Bulgaria și Grecia: Cinci ore la ieșirea din țară. Merită? ”1200 de lei, doi copii, doi adulţi, all inclusive”
Pentru mulți români, minivacanțele deschid drumurile către... ieșirea din țară. Fie că vorbim despre Bulgaria, fie că despre Grecia, mulți români aleg destinațiile externe în defavoarea României.
Întâi de toate să menționăm că nici stațiunile de pe litoralul românesc nu sunt uitate de turiștii români. 70.000 sunt așteptați în acest weekend la plajă, pentru vacanța de Rusalii.
”Încă nu s-a aglomerat și putem să stăm puțin mai relaxați”, ”E foarte caldă apa. E frumos, e apa caldă, e vremea bună” au fost primele reacții ale turiștilor.
”Sezonul a debutat bine, sunt ceva oameni pe plajă. Așteptăm să vină chiar mai mulți. Prețurile sunt identice cu cele de anul trecut. Deci nu am mărit prețurile. Șezlongul pleacă de la 30 de lei” a spus Lucian Marcu, operator plajă, pentru Digi24. De altfel, sunt câțiva ani de când litoralul românesc nu a mai așteptat atât de mulți turiști de Rusalii.
Chiar și așa, foarte mulți români au ales ieșirea din țară. Astăzi au stat chiar și cinci ore în așteptare la vama cu Bulgaria, în Giurgiu. Raluca Stan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, a precizat: ”Se circulă pe Podul Prieteniei pe câte o bandă pe sens. Problema este infrastructura punctului de frontieră”.
Vorbim despre aproape 200.000 de oameni care au ieșit astăzi din țară, unii spre Grecia și Bulgaria, alții spre Ungaria și Austria. La Giurgiu şi Nădlac, cozile de maşini s-au întins pe aproape şapte kilometri şi turiştii au aşteptat ore bune ieșirea din țară, arată Observator.
A meritat? Un turist din coloană a răspuns: ”Mă duc cu 1.200 de lei, doi adulţi, doi copii, patru zile all inclusive. Nu stăm la noi pe banii ăştia”. Şi la intrarea în Grecia punctele de frontieră au fost pline, dar timpul de așteptare nu a depășit o oră la Makaza.
La Nădlac II, timpii de aşteptare pentru trecerea frontierei au depăşit două ore.
MAE, ALERTĂ de călătorie
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria către Grecia şi Turcia, precum şi retur către România, în perioada 31 mai - 5 iunie, că se preconizează timpi de aşteptare ridicaţi la punctele de trecere a frontierelor rutiere bulgare.
MAE recomandă cetăţenilor români să folosească toate punctele de frontieră şi să se asigure că au combustibil, apă şi alimente suficiente pentru astfel de situaţii.
Potrivit sursei citate, este posibil ca timpii de aşteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, să crească în data de 5 iunie. Turiştilor români care aleg să revină în ţară prin acest punct de frontieră li se recomandă să pregătească, în prealabil, suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 2 euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro) sau 4 leva, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi sau bonuri fiscale.
În acest context, este importantă informarea corectă, achiziţionarea din timp a vinietelor electronice şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL, pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare, precizează MAE într-un comunicat de presă transmis marţi.
Firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă li se recomandă să întreprindă măsurile adecvate pentru organizarea temeinică a itinerariilor de deplasare şi stabilirea programului de lucru al conducătorilor auto, prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil măriţi la trecerea frontierelor.
Pentru intrarea în România se recomandă folosirea şi a celorlalte puncte de trecere a frontierei situate la graniţa cu Republica Bulgaria, precum PTF Vidin - Calafat, PTF Kardam - Negru Vodă, PTF Oryahovo - Bechet (ferry), PTF Dobromir - Krushari (maximum 3,5 tone), PTF Kainardzha - Lipniţa (maximum 3,5 tone), PTF Nikopol - Turnu Măgurele (ferry) şi PTF Svishtov - Zimnicea (ferry), ultimele patru PTF cu program de funcţionare în intervalul orar 8,00 - 20,00.
Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:
* cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe site-ul Agenţiei "Infrastructura Rutieră" - www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
* cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;
* cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;
* cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;
* cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;
* cu privire la regimul vamal, la intrarea în Republica Bulgaria dinspre Republica Turcia: pe site-ul www.mae.ro (Condiţii de călătorie în Republica Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei "Vămi" din Republica Bulgaria: www.customs.bg.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web sofia.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", cu informaţii şi sfaturi de călătorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News