Data publicării:

Alertă alimentară în România! Pericolul ascuns din pâine. A fost retrasă din magazine - Foto în articol

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Un tip de pâine a fost retrasă de la vânzare.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) transmite că un tip de pâine a fost retras din magazinele Auchan din cauza suspiciunii de contaminare cu un corp străin. Deși nu se explică clar despre ce corp străin este vorba, persoanele care au achiziționat produsul de mai jos sunt rugate să nu îl consume.

"Stimați clienți, Grupul Auchan efectuează rechemarea produsului Auchan Toast cu făină integrală 600g.

Motivul retragerii: suspiciune de contaminare cu corp străin.

Persoanele care au achiziționat produsul de mai jos sunt rugate să nu îl consume, să îl returneze la Serviciul Clienți din magazinul Auchan de unde l-au cumpărat și vor primi înapoi contravaloarea acestuia. Prezentarea bonului fiscal nu este necesară.

Doar produsele cu data de expirare 01.10.2024 care fac parte din lot 74 sunt vizate de rechemare.

AUCHAN RR TOAST INTEGRAL 600 g EAN 5949084017052 lot 74, data de expirare 01.10.2024", se arată într-un comunicat ANSVSA.

Foto: ANSVSA

Ce este patulina, substanța toxică care poate contamina smoothie-urile sau sucurile de fructe. Poate produce cancer

Reamintim că în luna martie un tip de smoothie a fost retras de la raft pentru că e contaminat cu patulină, a anunțat ANSVSA. Dar ce este de fapt această patulină? Citește în continuare pentru a afla.

Patulina este un contaminant natural care poate fi găsit în diverse alimente, în special în fructe și produsele derivate din fructe, cum ar fi smoothie-urile, sucurile de fructe, gemurile și conservele de fructe. Este produsă de unele specii de mucegaiuri din genul Penicillium, Aspergillus și Byssochlamys, care pot să apară în condiții de depozitare necorespunzătoare a alimentelor sau în fructele stricate.

Patulina este considerată toxică pentru om și poate prezenta riscuri majore pentru sănătate, în special în cazul expunerii repetate sau în cantități mari. Această substanță poate avea efecte carcinogene, neurotoxice și genotoxice, potrivit Chat CPT. În plus, s-a observat că patulina poate provoca daune la nivelul ficatului și rinichilor, precum și alte efecte adverse asupra sănătății.

Normele și reglementările privind nivelurile admise de patulină în alimente variază de la o țară la alta. Organizațiile internaționale, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), au stabilit limite maxime de siguranță pentru patulină în alimente.

În general, pentru a reduce riscul de expunere la patulină, este recomandat să se urmeze reguli stricte în ceea ce privește igiena și depozitarea alimentelor, cum ar fi păstrarea fructelor și a produselor derivate din fructe în condiții adecvate de temperatură și umiditate, evitând consumul de fructe deteriorate sau mucegăite și monitorizarea regulată a alimentelor pentru a detecta eventualele contaminări. De asemenea, este important ca producătorii de alimente să respecte standardele de igienă și să aplice practici corecte de procesare și depozitare a alimentelor pentru a minimiza riscul de contaminare cu patulină. Vezi mai mult AICIhttps://www.dcnews.ro/ce-este-patulina-substanta-toxica-gasita-in-smoothie-urile-din-lidl-poate-produce-cancer-primele-simptome-ale-intoxicarii_951818.html.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel