Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, pe 15 ianuarie
Consiliul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE, aflată la guvernare) a hotărât, marţi seara, stabilirea alegerilor prezidenţiale repetate la 15 ianuarie, dar decizia trebuia adoptată de Parlament.
Înaintea şedinţei Legislativului, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a anunţat că nu va mai candida la alegerile prezidenţiale. "Mai mulţi actori politici au afirmat că este nevoie de un candidat apolitic (...). Declar că nu-mi voi înainta candidatura pentru alegeri. Astfel deschid calea pentru identificarea candidatului care ar întruni 61 de voturi", a declarat Lupu.
Cu toate acestea, comuniştii s-au arătat nemulţumiţi şi au declarat că AIE tergiversează intenţionat procesul de alegere a şefului statului.
"Mă gândeam că dacă-mi retrag candidatura de fapt efectul e invers, că grupul de opoziţie o să se bucure, că e gata să participe la identificarea unui candidat de compromis. Păi, iată dragii mei, la dialog, la muncă, la coordonare", i-a îndemnat Marian Lupu pe comunişti.
Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova au avut loc pe 16 decembrie, însă Marian Lupu, singurul candidat, nu a acumulat cele 61 de voturi necesare, deşi la scrutin au participat 62 de deputaţi.
În cazul în care la alegerile din 15 ianuarie nu se vor prezenta 61 de deputaţi, acestea vor fi declarate nule şi vor fi stabilite alegeri noi. În cazul în care nu se alege preşedintele, dar participă 61 de deputaţi, Parlamentul va fi dizolvat şi vor fi declanşate alegeri anticipate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News