Data actualizării:
Data publicării:

Alegerile din Mexic par deja decise. Prima femeie președinte din istoria țării, acuzată că ar fi marioneta actualului șef de stat 

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Mexicanii votează duminică noul președinte al țării, informează Reuters. 

Candidata partidului de guvernământ, Claudia Sheinbaum, deține un avantaj considerabil în sondaje și se așteaptă să devină prima femeie președinte a țării.

Sondajele au plasat-o constant pe Sheinbaum cu aproximativ 20 de puncte procentuale în fața celui mai apropiat rival al său, Xochitl Galvez, care face parte dintr-o coaliție de opoziție formată din Partidul Revoluționar Instituțional (PRI, care a condus Mexicul timp de aproximativ șapte decenii, până la alegerile democratice din 2000 ) partidul PAN, de dreapta și partidul de stânga, PRD.

Erau deja cozi lungi în afara centrelor de votare în momentul deschiderii urnelor, la ora locală 8 a.m. (1400 GMT).

Sheinbaum a spus că este o zi istorică şi că se simte în largul său şi mulţumită în drumul ei spre urne. 

„Toată lumea trebuie să iasă la vot”, a declarat Sheinbaum, un fizician și fost primar din Mexico City, în timpul unei transmisiuni în direct. 

Președintele în exercițiu Andres Manuel Lopez Obrador, mentorul lui Sheinbaum, i-a salutat pe susținători în timp ce ieșea de la palatul prezidențial pentru a-și exprima votul împreună cu soția sa. 

Alegeri în Mexic. 38 de candidați au fost uciși

Alegerile de duminică sunt cele mai mari din istoria Mexicului, alegătorii votând pentru aproximativ 20.000 de aleși. Concursul a fost afectat de violență, 38 de candidați fiind uciși în timpul campaniei, cel mai mult din istoria modernă a țării, stârnind îngrijorări cu privire la amenințarea cartelurilor de droguri. 

O victorie fie a lui Sheinbaum, fie a lui Galvez va fi privită ca un pas major în Mexic, devenind prima femeie lider dintr-o țară adesea criticată pentru cultura sa masculină. 

Câștigătorul se va confrunta cu provocări formidabile, în special cu violența crimei organizate care a contribuit la uciderea a peste 185.000 de persoane de când Lopez Obrador a preluat mandatul în decembrie 2018.

Violența, împreună cu deficitul de electricitate și apă, reprezintă cele mai mari probleme ale Mexicului. 

Acuzații: prima femeie președinte a Mexicului, marionetă a actualului președinte?

Câștigătorul va trebui, de asemenea, să găsească o soluție în privința Pemex, gigantul petrolier de stat care înregistrează o scădere continuă a producției și se îneacă în datorii.

Ambii candidați au promis că vor extinde programele de asistență socială, ceea ce ar putea fi o provocare pe fondul unui deficit mare în acest an și al unei creșteri lente a PIB-ului de doar 1,5%, prognozată de banca centrală anul viitor.

Sheinbaum a respins afirmațiile opoziției conform cărora ea ar fi o „marionetă” a lui Lopez Obrador, deși ea s-a angajat să continue multe dintre politicile sale, inclusiv cele care i-au ajutat pe cei mai săraci din Mexic.

Noul președinte, care urmează să înceapă un mandat de șase ani la 1 octombrie, se va confrunta, de asemenea, cu o serie de negocieri tensionate cu Statele Unite ale Americii cu privire la fluxurile uriașe de migranți care trec prin Mexic către SUA și la cooperarea în materie de securitate în ceea ce privește traficul de droguri, într-un moment în care epidemia de fentanil din SUA face furori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel