Alegeri Ucraina. Acuze de fraude electorale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Cu puțin peste jumătate din buletinele de voturi numărate luni, actorul și comedianul Volodymyr Zelenskiy a obținut 30,2% din voturi, președintele în exercițiu, Petro Poroșenko, se afla pe locul doi cu 16,6%, urmat de fostul prim-ministru Iulia Timoșenko cu 13%, a spus comisia națională a alegerilor, transmite The Guardian . 

Actorul și comedianul Volodymyr Zelenskiy a preluat conducerea în prima rundă a alegerilor prezidențiale din Ucraina, au arătat primele rezultate. Rezultatele finale urmează să fie anunțate în această seară. În cazul în care nimeni nu va obține o majoritate, pe 21 aprilie va avea un alt tur de scrutin cu cei doi lideri.

Votul ar putea arăta că un actor de comedie fără experiență politică ar  fi favorit în fața politicienilor. Zelenskiy, care joacă rolul președintelui în serialul de televiziune Servant of the People, a fost favorit pentru a câștiga votul de duminică dând astfel o palmă conducerii țării.

El îl conduce detașat pe Poroshenko, fostul președinte care a făcut o avere din imperiul său de ciocolată, iar Timoșenko, fostul prim-ministru care a trasnform lupta anticorupție într-un deziderat politic. Pe măsură ce se anunțau noi sondaje exit-poll stafurile de campanie ale celor doi, Poroșenko și Zelenskiy au început rapid atacul.

 (w670)

"Îl voi distruge", a declarat Mikhail Fyodorov, șeful strategiei digitale a lui Zelenskiy, despre Poroșenko. În schimb, Poroșenko, vorbind cu susținătorii de la Kiev, a spus că a înțeles că ucrainenii sunt fost frustrați, dar le-a cerut să nu sprijine Zelenskiy. "Soarta m-a oprit în fața marionetei lui Kolomoisky", a declarat Poroșenko, referindu-se la un oligarh ucrainean care are relații de afaceri cu Zelenskiy. "Și nu-i vom da lui Kolomoisky nicio singură șansă".

În acest timp, Iulia Timosenko a lansat niște sondaje de ieșire care au arătat că a obținut locul al doilea și a chemat susținătorii ei să fie vigilenți împotriva fraudei electorale. "Eu chem să nu acceptăm sondajele de ieșire ca fiind adevărul final", a spus Timoșenko, spunând că sondajele au fost "manipulate".

"Vă cer să mergeți la secțiile de votare și să apărați rezultatul până la ultima... Luptați pentru fiecare vot", a spus Timoșenko.

Vezi și: Alegeri în Ucraina. Informații de ultimă oră

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel