Data publicării:

Alegeri Turcia. Recep Tayyip Erdogan și Kemal Kılıçdaroğlu, luptă dură pentru voturi

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Recep Tayyip Erdoğan
Sursa foto: Facebook Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdogan și Kemal Kılıçdaroğlu au şapte zile la dispoziţie pentru a-i convinge pe alegători. Sinan Ogan a anunţat luni că îl va susţine pe actualul președinte.

Cei doi rivali la preşedinţia turcă au acum şapte zile la dispoziţie pentru a-i convinge pe alegătorii care le-au lipsit pe 14 mai, cu un avantaj pentru preşedintele în exerciţiu după avansul conservatorilor.

Cu 49,52% din voturi, Recep Tayyip Erdogan, 69 de ani, despre care se spunea că este obosit şi uzat de douăzeci de ani la putere, pleacă cu un avans de 2,5 milioane de voturi în faţa social-democratului Kemal Kılıçdaroğlu, 74 de ani, fost înalt funcţionar public şi veteran al politiciii.

Cel care promite "întoarcerea primăverii", "democraţia paşnică" şi revenirea la statul de drept nu a convins mai mult de 44,9% dintre alegătorii, pornind creditul vastei coaliţii pe care intenţionează să o aducă la putere, de la dreapta naţionalistă la stânga.

După mobilizarea puternică din 14 mai şi o rată de participare de 89%, Eurasia Group, una dintre rarele firme de consultanţă care a prezis avansul domnului Erdogan în primul tur, îl dă câştigător în cel de-al doilea.

Sinan Ogan vrea să scape de cei aproximativ cinci milioane de refugiaţi şi imigranţi

"Mulţi alegători naţionalişti au dezaprobat alegerea lui Kılıçdaroğlu pentru a reprezenta opoziţia şi nu l-au susţinut", aminteşte politologul Berk Elsen, de la Universitatea Sabanci din Istanbul.

Între cei doi pretendenţi care urmează să îşi dispute dur cele 2,79 milioane de voturi, un al treilea bărbat, Sinan Ogan, ancorat în extrema dreaptă naţionalistă, vrea mai presus de toate să scape de cei aproximativ cinci milioane de refugiaţi şi imigranţi stabiliţi în ţară.

Dinamica conservatoare a primului tur se reflectă în configuraţia noului Parlament care a ieşit în urma sondajelor de duminică trecută: 322 de deputaţi din 600 aparţin taberei Erdogan (faţă de 213 opoziţiei) cu 268 aleşi doar pentu partidul său islamo-conservator AKP, care rămâne de departe formaţiunea de conducere, susţinută de naţionalistul MHP (50) şi de câteva partide islamiste mici, cum ar fi Hda-Par (Hezbollah kurd, patru aleşi) şi Yeniden Refah (cinci).

Kılıçdaroğlu a părăsit tribunele

În timp ce lupta pare dură, Kılıçdaroğlu a părăsit tribunele: niciun miting de la primul tur şi niciunul planificat pentru moment, doar o plimbare vineri la mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk, părintele fondator al Republicii Turce şi al partidului CHP, pe care îl conduce de zece ani. Însă cuvintele sale i-au precedat deja acţiunea cu o declaraţie care a surprins, joi, prin virulenţa sa, o declaraţie în care promite că va "trimite acasă toţi refugiaţii de îndată ce va ajunge la putere".

Kılıçdaroğlu afirmase deja că vrea să-i trimită acasă pe cei 3,7 milioane de sirieni "în termen de doi ani", în cazul victoriei sale. Şi în timp ce primise sprijinul sincer al formaţiunii pro-kurde HDP (unul dintre liderii acesteia, Selahattin Demirtas, este închis din 2016), candidatul a răspuns şi acuzaţiilor de "terorism" formulate de tabăra Erdogan împotriva acestei stângi, scrie Rador, citând nouvelobs.com.

"Nu am stat niciodată la o masă cu organizaţii teroriste şi nu o voi face niciodată", a spus candidatul.

Erdogan continuă cu acuzațiile

Între cele două tururi de scrutin, şefa Partidului Bun (Iyi), Meral Aksener, Doamna de Fier a Alianţei de opoziţie şi-a anunţat sâmbătă intenţia de a-i întâlni pe "cei care au votat pentru Erdogan şi cei care sunt încă indecişi".

Între timp, Erdogan continuă să călătorească în zonele afectate de cutremurul din 6 februarie (cel puţin 50.000 de morţi, trei milioane de strămutaţi) care l-au votat cu o majoritate covârşitoare. Întâmpinat de adevărate mări de steaguri roşii, el promite, cu videoclip în sprijin, o reconstrucţie "în termen de şase luni" şi repetă constant aceleaşi acuzaţii care constau în legarea taberei adverse de "terorişti" şi "LGTB".

Sinan Ogan îl susţine pentru Erdogan

Ultranaţionalistul Sinan Ogan a anunţat luni că îl va susţine pe actualul preşedinte în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în Turcia, duminică.

"Îl vom susţine pe dl Recep Tayyip Erdogan (...) în turul al doilea. Îi invit pe alegătorii noştri care au votat pentru noi în primul tur să-l susţină pe dl Erdogan în turul al doilea", a declarat la Ankara dl Ogan, al treilea clasat al prezidenţialelor.

Având 5,2 % din voturi obţinute în primul tur, pe 14 mai, bărbatul de 50 de ani, disident al partidului de extrema dreaptă MHP, era curtat de cele două finaliste ale alegerilor.

Un avans pentru Erdogan

Erdogan a obţinut 49,5 % din voturi, iar adversarul lui, social-democratul Kemal Kılıçdaroğluu 44,9 %, adică 2,5 milioane de voturi diferenţă între cei doi.

"Negocierile noastre au fost făcute în jurul următoarelor principii: terorismul va fi combătut; va fi stabilit un calendar pentru a-i trimite înapoi pe refugiaţi; şi instituţiile de stat turce vor fi întărite", a enumerat el, citând france24.com.

Rezultatul lui arată presiunea votului conservator pentru acest scrutin, care i-a dat avansul actualului preşedinte, Recep Tayyip Erdogan. Rămâne de vazut spre ce candidat se vor duce cele 2,8 milioane de voturi adunate de Sinan Ogan, deoarece o parte din electoratul lui intenţiona să-i întoarcă spatele lui Recep Tayyip Erdogan, la putere de 20 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel