Alegeri SUA. Senator de 89 de ani, la al optulea mandat
Autor: Florentina Constantin | Publicat pe: 09 noi 2022, 08:01
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Edmond Dantès)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Edmond Dantès)
Un senator american în vârstă de 89 de ani a câştigat un al optulea mandat.

Republicanul Chuck Grassley, în vârstă de 89 de ani şi senator de Iowa din 1981, a câştigat un al optulea mandat marţi în alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit canalelor NBC şi CBS citate de AFP. El s-a confruntat în cea mai strânsă cursă electorală din ultimii 42 de ani cu democratul şi fostul militar de rang înalt Michael Franken. Chuck Grassley va împlini 95 de ani la încheierea mandatului său.

De-a lungul carierei sale, acest membru al comisiei judiciare a Senatului a fost o voce pentru America rurala şi fermele familiale - el însuşi fiind fermier. El a făcut campanie anul acesta în special pe tema inflaţiei, scrie Agerpres. Donald Trump i-a oferit sprijinul său, chiar dacă Chuck Grassley ar fi avut dezacorduri cu fostul preşedinte, ale cărui politici le-a susţinut totuşi în mare măsură.

Americanii au votat marţi pentru alegerile organizate la doi ani de la scrutinul prezidenţial, numite şi alegeri de la jumătatea mandatului - "midterms", care ar putea să le ofere republicanilor o majoritate în Camera Reprezentanţilor, să limiteze puterile preşedintelui Joe Biden pentru următorii doi ani şi să îi deschidă calea lui Donald Trump pentru a reveni la Casa Albă.

Citește și:

Partidul Republican ar avea majoritatea în Camera Reprezentanţilor din SUA, iar la Senat nu se poate vorbi de un câștigător. 

Potrivit primelor  rezultate în urma proiecțiilor de la ieșirea de la urne se confirmă avantajul aşteptat al republicanilor la Camera Reprezentanţilor, în timp ce la Senat se pare că se menţină egalitatea. Multe dintre cursele electorale sunt prea strânse ca să poată fi prognozat un câştigător.

Alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţial ar putea decide soarta viitoarei competiţii electorale pentru Casa Albă din 2024.

Partidul Republican ar obține  111 locuri în Camera Reprezentanţilor, iar Partidul Democrat, 77 de locuri, potrivit datelor preliminare ale  postului de televiziune ABC News. Camera Reprezentanţilor are 435 de locuri, iar majoritatea simplă va fi atinsă când unul dintre partide va atinge nivelul de 218 membri. 

La Senat, unde scrutinul vizează doar aproximativ o treime din cele 100 de locuri, proiecţiile realizate indică o cursă foarte strânsă. Controlul asupra Senatului va fi decis în urma rezultatelor din statele Wisconsin, Georgia, New Hampshire, Pennsylvania, Nevada şi Arizona.

Potrivit ultimelor informații, se pare că republicanii ar fi câștigat și la nivelul guvernatorilor.

Americanii sunt determinaţi, mai mult ca niciodată, să vină la vot

"Sunt la CNN și mă uitam astăzi pe ceea ce colegii de aici au făcut ca demers jurnalistic excepțional. Au încercat să ofere pe larg punctele de vedere ale americanilor la ieșirea de la urne. De ce ați votat ?(...). Şi sigur că există o tabără republicană și una democrată care votează ideologic. Însă există o categorie care până la urmă face diferența în alegeri. Și această categorie a venit și a spus - am votat pentru că nu mai pot cu inflația, pentru că nu mai pot cu prețurile", a declarat  Mihai Gâdea la Antena 3.

În momentul de față, în Statele Unite, presiunea opiniei publice pe cei care iau puterea în aceste zile este să găsească soluții la problemele lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?