Data publicării:
TRUMP vs. BIDEN, AMERICA VOTEAZĂ. Harta SUA și scenarii cu privire la marele câștigător
Americanii își vor alege pe data de 3 noiembrie președintele. Bătălia pentru Casa Albă se va da între președintele în exercițiu republicanul Donald Trump și democratul Joe Biden, vicepreședintele lui Barack Obama.
Majoritatea specialiștilor consideră că importanța acestui scrutin e fără precedent în istorie, cu toate că America a cunoscut numeroase situații dramatice, de la asasinarea lui J.F. Kennedy la scandalul „Afacerii Watergate” în care a fost implicat președintele Richard Nixon.
Rezultatul se anunță totuși unul echilibrat, în ciuda faptului că toate sondajele îl dau câștigător fără emoție pe Joe Biden. Ceea ce e foarte interesant de asemenea este faptul că până la această oră au votat anticipat sau prin corespondență aproximativ 100 de milioane de americani. Acest lucru înseamnă că au fost exprimate deja 70% din numărul total de voturi de la alegerile din 2016, în care aproape 137 de milioane de persoane au votat. Prezența record la urne, chiar în condițiile pandemiei de noul coronavirus, potrivit unor analiști, e un alt factor care ar anticipa victoria lui Joe Biden.
Când aflăm câștigătorul și bătălia pentru statele swing
În ceea ce privește aflarea rezultatului votului, din nou situația e greu de anticipat. Asta pentru că deși pe 3 noiembrie votează toate cele 50 de state americane, numărătoare voturilor prin corespondență ar putea dura zile întregi, în funcție de fusul orar și mai ales de reglementările legislative din cadrul fiecărui stat. În unele sacii cu voturi sunt deschiși doar după încheierea scrutinului la nivelul întregii țări.
Totuși, există câteva scenarii care ne-ar permite să cunoaștem câștigătorul în zorii dimineții zilei de 4 noiembrie. În primul rând trebuie să înțelegem sistemul electoral american:
În SUA președintele e ales de Colegiul Electoral în care sunt 538 de voturi. Fiecare stat are alocat un număr de electori, care vor vota în Colegiu în funcție de ceea ce vor decide cetățenii statului respectiv la urne. Numărul de electori este dat în funcție de situația demografică a fiecărui stat, astfel încât bătălia se dă pentru cele mai importante dintre ele. Pentru ca un candidat să devină președinție trebuie să obțină 270 de electori, astfel încât să câștige (o majoritate simplă) Casa Albă. Prin acest sistem un candidat poate deveni președinte dacă se impune în statele importante, chiar dacă pierde votul popular. Așa s-a întâmplat și în 2016, când Hillary Clinton a obținut cu 3 milioane de voturi mai mult decât Donald Trump.
Foto: Harta SUA în funcție de numărul de electori alocat fiecărui stat
Donald Trump sau Joe Biden? Când aflăm marele câștigător în bătălia pentru Casa Albă
În aceste condiții, există state tradiționale, state „roșii” care votează permanent cu republicanii (n.r. - Donald Trump) și state „albastre” care votează permanent cu democrații (Joe Biden). Dar, foarte importante sunt statele așa-numite swing, adică statele care își schimbă culoarea de la o alegere la alta, notează DefenseRomania.
Printre ele putem aminti: Florida, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, New Hampshire, Arizona, Pennsylvania.
Pentru Trump e esențial să câștige în Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, state care l-au făcut președinte în 2016. Foarte importante sunt și Florida și Carolina de Nord.
Așadar, dacă un candidat reușește să se impună în majoritatea acestor state swing, în contextul în care are asigurate statele tradiționale, am putea cunoaște învingătorul pe 4 noiembrie.
Un alt stat important este Arizona, „roșie” de la Bill Clinton încoace. Dacă Arizona „cade”, avem un tablo cu privire la câștigătorul alegerilor.
Mai e și scenariul în care Trump ar pierde state importante care votează permanent cu republicanii, precum Texas, Iowa sau Ohio. Acest lucru ne-ar indica din nou câștigătorul foarte rapid în dimineața zilei de 4 noiembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News