ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Washington Post: Moldova îi spune „NU” lui Vladimir Putin
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 02 dec 2014, 12:33
WhatsApp
În timp ce jurnaliştii occidentali consideră rezultatul drept o înfrângere a lui Putin, ziariştii de la Moscova scriu că rezultatele alegerilor sunt în defavoarea Europei.

„Moldova îi spune NU lui Vladimir Putin! Oare va asculta el?”, titrează cotidianul "The Washington Post". Vladimir Putin este adeptul folosirii forţei militare pentru a prelua controlul asupra unor părţi din ţările vecine pe care el le consideră parte din sfera de dominaţie a Kremlinului, scriu jurnaliştii publicaţiei americane.

„Pe de altă parte, alegerile democratice l-au umilit. Duminică, el a pierdut încă una: Moldova, o fostă republică sovietică înghesuită între Ucraina şi România, a ales să păstreze guvernul prooccidental, în ciuda unei campanii ruseşti puternice de a-şi instala propriii oameni. Rezultatele arată că naţiunea de 3,5 milioane de oameni va continua pe calea integrării în Uniunea Europeană, aceasta dacă domnul Putin nu recurge din nou la agresiunea armată”, scrie "The Washington Post".

Citește și: Vladimir Voronin, liderul PCRM, va contesta rezultatele alegerilor la Curtea Constituțională 

De partea cealaltă, presa rusă vede în rezultatul alegerilor din Republica Moldova drept o victorie pentru liderul de la Kremlin.

„Socialiştii au câştigat aceste alegeri datorită lozincii "Moldova va fi un stat prosper doar alături de o Rusie puternică", precum şi datorită preşedintelui Vladimir Putin, care s-a întâlnit cu liderul PSRM. Această întâlnire a fost un semnal pentru alegătorii moldoveni”, scriu jurnaliştii de la "Nezavisimaia Gazeta".

Pe un ton şi mai vehement, săptămânalul "Pravda" consideră rezultatele alegerilor din Republica Moldova drept o palmă pentru Europa, iar cotidianul Rossiskaia Gazeta chiar scrie despre o falsificare gravă a alegerilor ce ar putea împinge Moldova spre un conflict civil.

„Cum va fi poziţia Chişinăului faţă de Transnistria şi care este probabilitatea unui război civil după aproape 20 de ani de linişte? Se va orienta Republica Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană, deşi trebuie să înţeleagă că este una dintre cele mai sărace ţări şi nimeni n-o aşteaptă în Europa, sau va prefera să consolideze relaţiile cu Rusia, unde muncesc peste 700.000 de moldoveni?”, se întreabă jurnaliştii de la "Rossiskaia Gazeta".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?