Alegeri repetate la Costinești. Urnele de votare s-au deschis la ora 7:00
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Urnele de votare din Costinești s-au deschis duminică dimineața la ora 7:00.

Alegătorii din Costineşti sunt aşteptaţi din nou duminică, 7 iulie, la urne pentru a-şi alege primarul. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00. Până la ora 8:00 au votat 270 de oameni din 2891, câți sunt pe listele permanente și complementare.

"Având în vedere repetarea alegerilor pentru funcţia de primar la nivelul Circumscripţiei electorale nr. 29 - Costineşti, în data de 7 iulie, Autoritatea Electorală Permanentă informează că secţiile de votare se vor deschide la ora 7,00 şi se vor închide la ora 22,00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23,59 pentru cetăţenii care, la ora 22,00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot", a precizat sâmbătă AEP, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, datele privind prezenţa la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea secţiilor de votare, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente - https://prezenta.roaep.ro.

Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secţiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeaşi pagină, imediat după întocmirea acestora.

Numărarea voturilor va avea loc după închiderea secţiilor. Apoi, acestea vor fi consemnate în procesele-verbale, iar rezultatele votării centralizate, activitate de competenţa exclusivă a birourilor electorale ale secţiei de votare şi a birourilor electorale de circumscripţie locală.

De ce au fost anulate rezultatele alegerilor din 9 iunie



Alegerile de astăzi din Costinești au loc după ce Biroul Electoral Central a anulat, pe 25 iunie, alegerile pentru funcţia de primar în comuna Costineşti şi a dispus repetarea scrutinului pe data de 7 iulie. Solicitarea fusese formulată de Partidul Social Democrat - filiala Constanţa, iar BEC a probat cererea.

"Anulează alegerile pentru funcţia de primar din Circumscripţia electorală numărul 29 comuna Costineşti, judeţul Constanţa, desfăşurate în data de 9 iunie 2024. Dispune repetarea la data de 7 iulie 2024 a scrutinului pentru funcţia de primar al comunei Costineşti, judeţul Constanţa", se arăta în hotărârea BEC.

Ce tip de buletine de vot sunt folosite



Modelul buletinului de vot utilizat la noul scrutin este cel folosit la alegerile din 9 iunie. BEC a decis ca înscrierea candidaţilor să fie în aceeaşi ordine, urmând ca pe prima pagină exterioară să fie specificată data noului proces electoral. Astfel, la noul scrutin, se vor utiliza aceleaşi liste electorale ca la alegerile din 9 iunie, care se actualizează.

Totodată, persoanele care au dobândit dreptul de vot sau în cazul cărora interdicţia de a vota a expirat în perioada cuprinsă între 9 iunie şi data noului scrutin îşi pot exercita dreptul de vot, urmând a fi înscrise în listele electorale. Persoanele care şi-au pierdut dreptul de vot în perioada cuprinsă între 9 iunie şi data noului scrutin nu îşi pot exercita dreptul de vot, precizează BEC.

De asemenea, persoanele care şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală în care se organizează noul scrutin ulterior datei de 9 iunie nu îşi pot exercita dreptul de vot.


La Costinești voturile din 9 iunie au fost numărate de 6 ori



Reamintim că la Costineşti, numărarea voturilor din 9 iunie a fost repetată de şase ori. Într-un final a fost desemnat câştigător candidatul din partea PNL, în detrimentul candidatului PSD, la o diferenţă de un singur vot.

Totuși, ulterior s-a decis anularea alegerilor în Circumscripţia electorală nr. 29 Costineşti, formulată de PSD - filiala Constanţa, după ce într-o adresă înaintată de Biroul Electoral de Circumscripţie Costineşti către BEC au fost menţionate, pe baza documentelor justificative, mai multe nereguli, printre care faptul că două persoane, dintre care una cetăţean ucrainean, au votat fără a avea acest drept. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel