Alegeri regionale în Germania. Înfrângere dură pentru partidul lui Olaf Scholz
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Partidul cancelarului german Olaf Scholz a suferit o înfrângere dură într-o regiune istoric de stânga.

Partidul a suferit o înfrângere dură în Renania de Nord-Westfalia, o regiune istoric de stânga. Partidul social-democrat SPD al lui Olaf Scholz ar urma să obţină doar aproximativ 28% din voturi, faţă de 35% pentru creştin-democraţi, aflaţi din 2017 în fruntea acestei regiuni care a fost un bastion al stângii pentru mai multe decenii, relatează Le Figaro.

SPD, învins cu doar o săptămână în urmă într-un alt land, în Schleswig-Holstein (nord), mai poate totuşi spera să se alieze, ca şi la nivel federal, cu Verzii, creditaţi cu 18% şi cu alte partide mai mici. Partidul de extremă-dreapta AfD, ar urma să obţină doar 5,5%, scrie Mediafax.

Nord-Westfalia este cel mai populat land din Germania şi este un puternic pol industrial. Regiunea are în componeţă oraşe precum Köln, Bonn, Düsseldorf sau Dortmund.

Aceste alegeri reprezintă un nou eşec pentru Olaf Scholz, al cărui partid a pierdut în urmă cu o săptămână un alt scrutin şi a cărui popularitate suferă din cauza abordării sale realtiv rezervate cu privire la conflictul din Ucraina. Pe de altă parte, ea constituie un motiv de speranţă pentru CDU, revenită în opoziţie de la sfârşitul anului 2021 după 16 ani de domnie a Angelei Merkel şi înzestrată cu un nou lider, Friedrich Merz, care speră să obţină postul de cancelar în 2025.

Scădere și în sondaje pentru partidul lui Olaf Scholz 

Un sondaj efectuat la mai puţin de două luni după instalarea la putere în Germania a noii coaliţii de centru-stânga, sprijinul publicului pentru Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz a înregistrat o scădere, relevă unul din cele mai importante sondaje de opinie din Germania, citat vineri de dpa.

Cu toate că SPD şi partenerii săi de coaliţie, Verzii şi Partidul Liberal Democrat (FDP), continuă să se bucure împreună de o majoritate clară în preferinţele electoratului, SPD singur este susţinut de numai 24% dintre germani, arată cel mai nou Politbarometer, făcut public de ZDF.

Este o scădere de 3 puncte procentuale de la sondajul similar anterior realizat acum două săptămâni. Scholz personal a suferit scăderi ale ratingului pentru popularitate şi performanţă, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel