Data publicării:

Alegeri prezidenţiale Franţa. Subiectul pe care toţi candidaţii l-au evitat în campanie

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Element5 Digital, de la Pexels
Fotografie creată de Element5 Digital, de la Pexels
Duminică, 10 aprilie, în Franţa sunt organizate alegeri prezidenţiale, iar Macron încă este lider în sondaje. Cu toate astea, presa franceză indică spre un subiect pe care toţi candidaţii l-au evitat în campanie. 

Este vorba de schimbările climatice şi criza de mediu. Nici ultimele rapoarte ale Panoului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, nici suveranitatea energiei şi a alimentelor impuse de războiul din Ucraina nu au reuşit să dea vizibilitate problemelor ecologice, arată Le Monde

În ultimele săptămâni, problemele climatice au reprezentat doar între 1,5 şi 5,5% din timpul alocat campaniei electorale. 

"Este un gol major şi în creştere între locul schimbărilor climatice în ştiri şi spaţiul acordat în campaniile electorale pentru prezidenţiale", mai notează publicaţia franceză. 

"O temă abandonată"

 

Problemele climatice ocupă locul al treilea în topul grijilor exprimate de poporul francez, în spatele războiului din Ucraina şi al achiziţiei de energie, dar în faţa imigraţiei. La egalitate cu starea sistemului de sănătate, sondajele arată că probleme climatice ar fi pe locul al doilea în ceea ce priveşte motivarea votului la prezidenţiale. 

Cu toate astea, când sunt întrebaţi despre climă, "candidaţii imediat încep să vorbească de energie nucleară, de energie eoliană, dar nu vorbesc despre mobilitate, despre agricultură, despre renovările caselor, aspecte care influenţează mai mult emisiile de gaze de seră decât sistemul de electricitate din Franţa", notează Anne Bringault, coordonator de programe la Reseau Action Climat. 

Dezbaterile electorale au evitat, de asemenea, şi pierderea biodiversităţii, poluarea, sustenabilitatea modelului economic francez. 

Macron tremură, Le Pen se apropie la câteva procente

Ultimele sondaje de opinie arată că cei doi au cele mai mari şanse să ajungă în turul II al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc pe 24 aprilie 2022. Aceleaşi sondaje arată, însă, că Jean Luc Melenchon, candidatul de extremă stânga, are şanse mari să răstoarne ierarhia. Conform sondajelor, Macron are 26% intenţie de vot, Le Pen 22% iar Melenchon 17%. 

Întrebat dacă se teme de înfrângere, Macron a spus că "nimic nu e garantat, dar cred mai mult în victorie decât în înfrângere". 

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel