ALEGERI PREZIDENȚIALE FRANȚA, 2022. Sondaj: Ce se întâmplă cu Macron și Le Pen
Mai sunt doar câteva zile până la turul II al alegerilor prezidenţiale din Franţa, de pe 24 aprilie. Iată cum se prezintă situaţia în sondaje.
Avansul președintelui francez Emmanuel Macron în sondajele privind intenție de vot în turul doi de scrutin a continuat să se mărească marți. Trei sondaje îl plasează la cel mai ridicat nivel de dinaintea primului tur. Alegerile vor avea loc duminică.
Un sondaj Ipsos l-a plasat pe Macron obținând 56,5% din voturi, în creștere cu o jumătate de punct față de vineri și cu 3,5 puncte față de data de 8 aprilie, cu două zile înainte de primul tur de scrutin în care Macron și candidata de extremă dreapta Le Pen s-au calificat pentru turul al doilea.
Un sondaj Opinionway l-a plasat pe Macron la 56%, în creștere cu două puncte față de vineri. Într-un sondaj Ifop, cota lui Macron în intențiile de vot a urcat la 55%, cu o jumătate de punct mai mult decât luni și cu trei puncte mai mult decât la 8 aprilie.
Scorul mediu al lui Macron în cele trei sondaje a urcat la 55,83%, în creștere cu peste trei puncte față de media de la 8 aprilie.
Emmanuel Macron a câștigat alegerile din 2017 cu 66,1% din voturi, tot împotriva lui Le Pen, dar cursa este acum mult mai strânsă. Macron a pierdut voturi din cauza criticilor privind gestionarea crizei COVID și a politicilor economice, scrie Mediafax.
Alegerile din Franța, aruncate în aer de OLAF: Marine Le Pen, acuzată de deturnare de fonduri
Procuratura din Paris a comunicat duminică agenţiei dpa că a primit un raport din partea OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) în care Marine Le Pen, candidata de extremă dreaptă la preşedinţia Franţei, este acuzată de deturnare de fonduri.
Procurorii examinează în prezent documentul emis în 11 martie.
Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, în care Le Pen se confruntă direct pentru a doua oară cu actualul preşedinte, Emmanuel Macron, va avea loc în 24 aprilie.
Site-ul de investigaţii Mediapart a publicat sâmbătă fragmente din raport, în care OLAF precizează că este vorba de fonduri europene în valoare de 137.000 de euro, pe care se presupune că Le Pen le-a deturnat în timpul mandatelor ei de eurodeputată, între 2004 şi 2017.
Avocatul politicienei, Rodolphe Bosselut, citat de Mediapart, a respins acuzaţiile, iar Le Pen şi-a rezervat dreptul de a-i acţiona în instanţă pe foştii ei asistenţi sau furnizori de servicii care ar putea să fi comis fapte penale fără ştirea ei.
Bosselut a criticat momentul în care au apărut dezvăluirile, cu numai o săptămână înaintea scrutinului decisiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News