Data publicării:

Alegeri prezidențiale Franța 2022. Ce șanse are Macron și ce ar însemna victoria lui Marine Le Pen

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres

"Nimic nu este jucat" pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa de la 24 aprilie a lansat duminică după încheierea primului tur preşedintele în exerciţiu, Emmanuel Macron, care s-a situat în faţa candidatei de extremă-dreaptă Marine Le Pen, scrie AFP, citează Agerpres.

Președintele Emmanuel Macron nu va putea conta pe tradiționalul front anti-extrema dreaptă al alegătorilor francezi în turul final și va trebui să-și intensifice campania dacă dorește să o învingă pe Marine Le Pen, care i-a înmuiat cu succes imaginea.

Deși se preconizează că Macron va câștiga un scor mai bun decât se aștepta în primul tur de 28%, îmbunătățind rezultatul din 2017, acesta nu poate conta pe victorie: sondajele prognozează o marjă de victorie subțire împotriva lui Le Pen în turul din 24 aprilie, potrivit Reuters.

La alegerile trecute, la nivel național, regional și municipal, alegătorii de stânga și de dreapta s-au unit istoric pentru a bloca extrema dreaptă de la putere, un fenomen cunoscut sub numele de „front republicain”.

Lupta pentru electoratul de stânga

În timp ce toți candidații importanți care au pierdut în primul tur îl susțin pe Macron pentru turul de duminică seara, nu este clar dacă alegătorii lor vor urma sfaturile. Mai mult decât atât, scorurile lor scăzute de o singură cifră au fost atât de neimpresionante, încât sprijinul acestora ar putea avea o greutate mică.

"Între politicieni, frontul republican se pune în mișcare. Rămâne de văzut dacă alegătorii vor urma trendul", a declarat Mathieu Gallard, șeful de cercetare la Ipsos Franța.

Un sondaj Ifop desfășurat în afara secțiilor de votare în timpul votului de duminică a prognozat că Macron va câștiga doar 51% din sprijinul alegătorilor în două săptămâni, un indiciu clar că „frontul republican” se prăbușește.

Complicând sarcina lui Macron, Le Pen a renunțat în mare măsură la retorica ei exagerată împotriva imigrației și a Uniunii Europene, concentrându-se mai mult pe problemele legate de costul vieții.

Un alt sondaj Ifop din martie a arătat că mai puțin de jumătate dintre toți francezii au considerat-o acum „înfricoșătoare”.

În discursul ei de duminică, Le Pen s-a descris ca o figură unificatoare, care va vindeca „fracturile” Franței și va opri „haosul” presupus provocat de Macron, un fost bancher despre care a spus că întruchipează „puterea banilor” și a lucrat pentru cei bogați.

Între timp, Macron nu poate strânge singur alegătorii de stânga.

Candidatul de pe locul trei, Jean-Luc Melenchon, i-a îndemnat pe alegători să nu o susțină pe Le Pen, dar s-a oprit înainte de a-l susține pe Macron, crescând incertitudinea. Sondajele arată că mulți ar putea decide să se abțină.

Nervi pentru UE și NATO, în timp ce Le Pen se îndreaptă spre confruntarea din turul al doilea cu Macron

NATO și Uniunea Europeană se confruntă cu o situație nervoasă la două săptămâni după ce liderul de extremă dreapta, Marine Le Pen, s-a calificat duminică în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța pentru a-l contesta pe Emmanuel Macron pe 24 aprilie.

Președintele francez a câștigat 27,6% din voturi la finalul primului tur de scrutin. Le Pen, un admirator de multă vreme al președintelui rus Vladimir Putin, a strâns 23,4% din voturi.

Îngustarea sondajelor înseamnă că toți ochii, atât în ​​Europa, cât și în SUA, vor fi ațintiți asupra campaniei, în zilele următoare, deoarece aliații încearcă să cântărească dacă Parisul va rămâne un partener de încredere în războiul împotriva forțelor lui Putin din Ucraina, scrie Politico.

Când vine vorba de NATO, Le Pen a declanșat alarma declarându-și dorința de a scoate singura putere nucleară a UE din structura de comandă integrată a alianței „pentru a nu mai fi prinsă în conflicte care nu sunt ale noastre”. Această poziție provoacă o îngrijorare deosebită deoarece – în ciuda condamnării ei a invaziei Ucrainei – Le Pen se bucură de multă vreme de relații confortabile cu Kremlinul și a primit împrumuturi de partid de la o bancă rusă.

Dacă reușește să-l învingă pe Macron în al doilea tur, ar provoca, de asemenea, un prejudiciu potențial fatal funcționării Uniunii Europene. Deși partidul ei a renunțat la propunerea de a părăsi UE, zona de liberă circulație Schengen și euro, Le Pen a rămas în general un politician eurosceptic, cu planuri de a reduce contribuțiile Franței la UE și de a promova o coaliție cu națiuni precum Ungaria și Polonia, conduse de politicieni asemănători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel