Data publicării:

Alegeri prezidenţiale Franţa. Guşă: E modelul Băsescu din 2009

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Politica
WhatsApp

Cozmin Guşă a analizat competiţia electorală prezidenţială din Franţa, făcând o paralelă cu momentul România 2009.

"E modelul Băsescu din 2009. La fel cum Crin Antonescu şi-a ostilizat foarte tare electoratul împotriva lui Geoană şi în turul doi nu i-a mai putut oferi suficient sprijin ca să treacă cu mai multe puncte peste Băsescu, cel care şi-a continuat cel de-al doilea mandat, aşa şi cu Macron. Acesta se află în situaţia lui Băsescu din 2009; părerea mea e că cine a organizat apariţia lui Zemmour vrea să-l ajute bine pe Macron. Zemmour o înjură bine pe Le Pen, nu vrea să se întâlnească cu ea, iar atunci bineînţeles că şi electoratul anti-Macron al lui Zemmour şi electoratul anti-Macron al lui Le Pen va fi mai puţin hotărât să se unească pentru unui dintre cei doi ca să-l dea jos pe Macron. Asta nu înseamnă că, totuşi, nu e în pericol Macron, pentru că el stă chiar mai rău decât stătea Băsescu în 2009, iar dacă se porneşte un val din acesta de nemulţumire...

Le Pen nu mai este atât de spectaculoasă, nu mai este la modă. Zemmour este un excelent vorbitor... este, dacă vreţi, Crin Antonescu al lui 2009, care vorbea foarte bine. Zemmour merge în numele societăţii civile, al nemulţumiţilor, armata a semnalizat, de asemenea, că este de acord cu mesajele sale, aşa că ne-am putea trezi cu valul popular care să zică: ‘gata, o să votăm cu Zemmour chiar dacă nu ne place, noi am votat cu Le Pen în primul tur dar votăm cu Zemmour numai ca să nu mai fie Macron’. Macron este într-un pericol, iar alegerile din Franţa au mare importanţă pentru România; ne vor influenţa într-un mod radical în viitor, iar modelul este România 2009  - Franţa 2022", a declarat Cozmin Guşă la DC News, la emisiunea "Deferiţi mass-media".

VIDEO:

Youtube video image
 

 

Dreapta franceză, în faţa a două opţiuni opuse pentru a-şi desemna candidatul la prezidenţialele din 2022

 

Militanţii principalului partid de dreapta francez, Republicanii (LR), îşi vor alege candidatul pentru alegerile prezidenţiale din 2022 dintre o preşedintă a aripii sociale şi liberale, Valerie Pecresse, şi deputatul Eric Ciotti, adept al unei linii de dreapta consecvente, notează joi AFP.

Partidul, moştenitorul unei mişcări gaulliste care a fost timp de aproape 60 de ani principala formaţiune de guvernământ, pare a fi încă traumatizat de eliminarea sa în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2017.

Cu 25,59% şi 25% din voturi în primul tur, Eric Ciotti, deputat din partea regiunii Alpes-Maritimes (sud), şi Valerie Pecresse, preşedinta regiunii pariziene, se vor confrunta în al doilea tur al alegerilor primare, la care vor participa 140.000 de membri ai LR, conform rezultatelor anunţate joi de partid.

Ei i-au devansat pe fostul negociator european pentru Brexit, Michel Barnier, sosit pe poziţia a treia cu 23,93% din voturi, pe preşedintele regiunii Hauts-de-France (nord), Xavier Bertrand, cu 22,36% din voturi, şi Philippe Juvin, şef al secţiei de urgenţă dintr-un mare spital parizian, care a obţinut 3,13% din voturi.

Liderul Republicanilor, Christian Jacob, a salutat rata participării foarte ridicate, de peste 80%.

Înainte cu patru luni de primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze, sondajele îl plasează pe candidatul Republicanilor, indiferent de numele lui, în urma finaliştilor din 2017, preşedintele în exerciţiu Emmanuel Macron şi lidera extremei drepte Marine Le Pen, dar şi a controversatului polemist de extremă dreapta Eric Zemmour.

Competiţia internă din LR a fost dominată de teme preferate ale extremei drepte, precum imigraţia, autoritatea sau securitatea.

Campania fostului premier Francois Fillon, dat favorit de sondaje, a fost torpilată de inculparea acestuia pentru angajări fictive sau supraevaluate în favoarea soţiei sale, din bani publici. Condamnat în iunie la doi ani de închisoare cu executare, el a făcut apel.

Înaintea încheierii campaniei oficiale interne, marţi seară, candidaţii LR şi-au putut prezenta programele într-o ultimă dezbatere şi au încercat să descalifice candidatura lui Eric Zemmour la alegerile prezidenţiale, anunţată în aceeaşi zi.

El nu are statura de a-i aduna pe francezi, a declarat Xavier Bertrand, în timp ce Michel Barnier a enumerat calităţile indispensabile unui om de stat care, în opinia sa, îi lipsesc lui Eric Zemmour - seriozitate, demnitate, respect.

Valerie Pecresse a denunţat un om al provocărilor, în timp ce Eric Ciotti a deplâns lipsa de speranţă din discursul lui Zemmour, transmite Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel