Data publicării:
Alegeri prezidențiale, scenariu: Iohannis face rocada
Prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, nu pare să se bucure de sprijin total din partea membrilor PNL și PDL, fapt ce alimentează ipoteza unei rocade în apropierea alegerilor, în genul celei din 2004. Jurnalistul Val Vâlcu a prezentat, în editorialul scris pentru DCNews , argumente care sprijină scenariul conform căruia Klaus Iohannis ar urma să fie schimbat din postura de prezidențiabil al dreptei.
Iată editorialul scris de Val Vâlcu:
"Alegeri prezidențiale, scenariu: Iohannis face rocada
Crin Antonescu a criticat, prin ricoșeu, campania lui Klaus Iohannis. Fostul candidat, aruncat peste bord de primarul din Sibiu, s-a referit la protestul din fața Guvernului. Unde liderii PNL-aripa PDL au adunat doar o sută de oameni. Protestele se fac cu mii, a spus Antonescu. Are și nu are dreptate.
Mâna pe care ai strâns-o bagă buletinul de vot în urnă. Dar Klaus Iohannis nu are timp să dea mâna cu alegătorii din târguri și sate, așa cum a făcut Traian Băsescu în 2009.
Mitingurile mobilizează mulțimea și îți aduc alături electoratul marilor orașe, chiar dacă nu iese toată populația în stradă. Așa cum s-a văzut în 2004, când Traian Băsescu a intrat mai târziu în cursă și nu a avut timp să ia țara la pas.
Iohannis face o campanie de sală, cu întâlniri la care participă activul de partid(e). Pentru că, înainte de a-și convinge alegătorii, trebuie să aibă alături membrii formațiunilor care îl propun. Din această perspectivă, critica lui Crin Antonescu este exagerată. În această etapă, Iohannis e nevoit să dea mâna cu sutele de lideri locali care nu l-au văzut decât la televizor.
Pe de altă parte, este ciudat ce se întâmplă acum la televizor. Mass media care țintește publicul lui Traian Băsescu, pe care îl vrea și Iohannis, se arată la fel de dură cu liderul PNL, pe cât este și presa anti-băsistă. Normal, căci găsesc în PMP un candidat mai aproape de viziunea liderului lor. Iar de apărat, nu-l prea apără nimeni, cu excepția a două-trei voci de la vârful PNL. Un politolog participant la o dezbatere avându-l în centru pe Klaus Iohannis îmi spunea că reprezentantul PDL s-a făcut că plouă. Iar un simplu membru PNL, aflat în platou, a trecut peste.
De ce să riște cei doi să iasă ciufuliți din emisiune, pentru unul pe care l-au cunoscut abia acum trei luni? Azi e la PNL, mâine se întoarce la Forumul German. Ca și în 2009, când a fost propus în tandemul cu Mircea Geoană, liderii de opinie au socotit că e o mișcare bună, liderii locali, nu. De ce să tragă pentru unul care va aduce proprii oameni în Guvern?
PDL nu riscă nimic la imagine, dacă va pierde candidatul propus de PNL. În PNL, cei care au fost dați la o parte își ascut cuțitele, să fie pregătite dacă Iohannis se duce pe copcă. În caz că nu se vor muta, între timp, la PNL-aripa Tăriceanu. De unde pot reveni, după alegeri, cu tot cu partid.
Această rezervă în angajarea totală de partea lui Klaus Iohannis alimentează scenariile potrivit cărora el nici nu va ajunge în alegeri. Fie se va dovedi că este doar un scut uman, pentru adevăratul candidat (Predoiu sau Udrea), fie va fi retras, din cauza evoluțiilor de pe scena politică. Dacă ordonanța primarilor va genera o hemoragie din PNL, iar popularitatea lui Iohannis nu crește, de ce să-l lași să candideze? Cu un PNL intrat în vrie, și un PDL care suportă mai bine impactul OUG Dragnea, de ce să păstrezi candidatul de la FDGR?
Așa și-ar găsi explicația și termenul de 45 de zile acordat celor care vor să migreze. Să treacă 25 septembrie, când se închid listele electorale și nu mai poate fi schimbat Iohannis, cu un candidat mai puternic susținut de PDL".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News