Alegeri parlamentare Franța. Rareș Bogdan: Este dureros ca electoratul să opteze pentru partide extremiste
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Alegeri parlamentare Franța. Rareș Bogdan: Este dureros ca electoratul să opteze pentru partide extremiste
Alegeri parlamentare Franța. Rareș Bogdan: Este dureros ca electoratul să opteze pentru partide extremiste
Coaliţia forţelor de stânga (NUPES) şi alianţa de centru Împreună!, care îl susţine pe preşedintele Emmanel Macron, sunt aproape la egalitate în urma primului tur al scrutinului parlamentar din Franţa, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, a transmis un mesaj în acest context.

”Franța extremelor a vorbit! Primul tur al alegerilor legislative din Franța a fost câștigat, conform estimărilor, de alianța stângii extremiste constituită în jurul partidului lui Melenchon, cu 26,2%.

Pe locul 2, alianța președintelui Macron, adică partidul Ensemble și aliații săi, cu 25,8%, mai puțin cu 4 procente decât era estimat.

Pe locul 3, Frontul Național al lui Marine le Pen, cu 19,1%. Les Républicains, istoricul partid conservator de dreapta al lui de Gaulle, obține un nesperat 11,1%, aproape de 3 ori mai mult decât la alegerile prezidențiale din urmă cu aproape 3 luni.

Verzii, aliați în blocul stângii, NUPES, au obținut multe voturi în sudul Franței, mai ales în Marsilia, unde au primar. Se anunță o bătălie pe viață si pe moarte în turul 2 al legislativelor, bătălia fiind pentru 289 de mandate care asigura majoritatea în constituanta franceză. Macron și partidul său pot obține 310 mandate, sau între 260 si 270, având astfel nevoie, pentru majoritate, de partidul de dreapta.

Trebuie știut că în Franța, partidul principal de opoziție, care daca Europa și Franța au noroc, nu va fi partidul din jurul lui Melenchon, ci alianța pro-europeană, are un rol mult mai mare decât în restul democrațiilor reprezentative din UE, rol conferit de Constituție.Foarte probabil, după al doilea tur, în urma alianței cu Macron, partidul Les Républicains va deveni a treia forță politică a Franței, ca număr de mandate.

Este dureros pentru una dintre cele mai vechi democrații funcționale din Europa ca electoratul să opteze pentru partide extremiste. Asta arată criza fără precedent a sistemului politic francez.

Le Pen joacă singură, iar reglajul poate veni datorită unui sistem politic foarte bine pus la punct, la turul al doilea, peste două săptămâni, când practic este de asteptat ca cele două forțe de extremă dreaptă și stângă să nu reușească să scoată scorurile de azi. De remarcat absenteismul masiv, ceea ce ar trebui să pună serios pe gânduri orice om politic responsabil.”, a scris europarlamentarul Rareș Bogdan, pe pagina sa de Facebook.

Franţa/alegeri: Macron îşi păstrează majoritatea în Adunarea naţională (proiecţii)

Coaliţia forţelor de stânga (NUPES) şi alianţa de centru Împreună!, care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, sunt aproape la egalitate în urma primului tur al scrutinului parlamentar din Franţa, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Conform unui sondaj de tip exit-poll efectuat de Institutul Ifop pentru cotidianul Le Figaro, coaliţia de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES), condusă de Jean-Luc Mélenchon, a obţinut 25,7% din voturile pentru Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului.

Alianţa Împreună! (centru), care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, este creditată cu 25%.

Formaţiunea de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională (RN), a fostei candidate la preşedinţie Marine Le Pen, a obţinut 19,3% din voturi, potrivit sondajului, iar formaţiunea Republicanii (centru-dreapta) este creditată cu 11,6%.

"Partidul de guvernământ, forţa guvernului, este în spatele nostru. Alegătorii francezi ne transmit un semnal puternic", a afirmat deputatul Alexis Corbiere, din cadrul formaţiunii de extremă-stânga Franţa Nesupusă, care face parte din coaliţia NUPES.

"Aparent, am obţinut un bun rezultat. Noi am avut o majoritate care a avut responsabilitatea de a gestiona o serie de crize", a afirmat, la rândul său, Clément Beaune, secretar de stat pentru Afaceri Europene, referindu-se la scorul obţinut de alianţa proprezidenţială Împreună!.

Marine Le Pen, unul dintre liderii formaţiunii Mobilizarea Naţională (RN, extremă-dreapta), le-a mulţumit alegătorilor care au votat cu partidul său. "Duminica viitoare, este important să nu îi permitem lui Emmanuel Macron să dispună de o majoritate absolută, de care va abuza", a declarat Marine Le Pen, potrivit postului BFMTV.

Știrea inițială:

Secţiile de votare din Franţa s-au deschis duminică pentru primul tur al alegerilor legislative pentru alegerea unui nou parlament, la numai câteva săptămâni după realegerea lui Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte al ţării, transmite AFP.

Începând de la ora locală 08:00 (06:00 GMT), cei aproximativ 48,7 milioane de cetăţeni francezi cu drept de vot înregistraţi i-au putut desemna pe titularii celor 577 de membri ai Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului francez).

Cea mai mare ameninţare pentru Macron în primul tur al legislativelor venea din partea experimentatului politician Jean-Luc Mélenchon, care a reuşit să coaguleze stânga franceză în cadrul blocului de stânga 'Nupes'.

Un sondaj de opinie Ifop-Fiducial, publicat vineri, arăta că 44% dintre francezi se aşteaptau ca blocul centrist 'Împreună', al preşedintelui Emmanuel Macron, să câştige acest scrutin. Un sfert dintre cei intervievaţi au afirmat că se aşteaptau ca victoria să fie obţinută de blocul de stânga 'Nupes', în timp ce 22% considerau că partidul de extremă-dreapta RN, condus de Marine Le Pen, se va plasa pe prima poziţie.

Emmanuel Macron a fost reales preşedinte în aprilie, însă are nevoie de o majoritate în camera inferioară a parlamentului francez pentru a pune în aplicare reformele menite să consolideze economia, precum creşterea vârstei de pensionare şi reducerea impozitelor.

Al doilea tur al alegerilor legislative franceze se va desfăşura în 19 iunie. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel