Alegeri Israel. Hartmann: Bibi Netanyahu își va pune Europa și SUA în cap. Vot crucial, populația nu mai vrea să fie monedă de schimb
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Analistul de politică externă H. D. Hartmann a vorbit despre votul pentru Bibi Netanyahu la alegerile legislative din Israel.

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre alegerile din Israel și despre votul pe care cetățenii i l-au acordat lui Benjamin Netanyahu:

„Netanyahu îi va ignora complet pe palestinieni. Nici nu va sta la discuții cu ei. Să nu uităm că Israelul le dă Internetul, Israelul le plătește curentul electric și Israelul le dă apa. Autoritatea palestiniană nu are aceste resurse. S-a încercat cu Iordania și nu s-a reușit. Infrastructurile critice sunt sub autoritatea Israelului. Numai punctual se va discuta.

Bibi Netanyahu va avea aceeași politică antiteroristă, de o duritate extremă împotriva oricărui atac terorist palestinian, va reprima fără milă orice revoltă în teritoriile palestinieni și își va pune din nou Europa în cap, America liberală, nu cea conservatoare, pentru pozițiile sale extrem de dure în raport cu Iranul. Îmi pare rău, dar SUA au avut timp doi ani să regleze anumite tensiuni, dar Guvernul construit împotriva firii nu a reușit măcar să se apropie de anumite elemente de dialog.

Acest vot mi se pare crucial în înțelegerea faptului că populația israeliană nu vrea să fie monedă de schimb în marile dosare internaționale, că s-a ajuns la o maturitate științifică, morală, culturală și politică a statului Israel în care Israelul spune lumii: Noi nu suntem subiect de negocieri, noi suntem stat de sine stătător și nu vine nimeni din lume să negocieze securitatea noastră. Așa văd eu simbolul votului pentru Bibi Netanyahu. Bibi încarnează statul Israel în dreptul său fundamental, teritorial, constituțional, legal și internațional de a-și apăra drepturile“, a spus, al DC News, la emisiunea Geostrategica, analistul de politică externă H. D. Hartmann.

Alegeri Israel: 'Suntem aproape de o mare victorie', afirmă Netanyahu

'Suntem aproape de o mare victorie', a declarat miercuri fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, după alegerile legislative care au plasat partidul său, Likud, şi aliaţii săi religioşi şi de extrema-dreapta pe calea întrunirii unei majorităţi, relatează AFP.

'Am experienţa, am făcut alegeri, trebuie să aşteptăm rezultatele finale, dar drumul nostru, cel al Likudului, s-a dovedit a fi cel corect, suntem aproape de o mare victorie', s-a adresat Netanyahu susţinătorilor său care s-au adunat la Ierusalim.

'Nu ştim încă rezultatele, dar dacă rezultatele sunt ca cele ale sondajelor din aceasta seară, voi forma un guvern naţional pentru toţi cetăţenii Israelului', a adăugat Netanyahu, care are cea mai îndelungată experienţă ca prim-ministru din istoria ţării. Judecat pentru corupţie într-o serie de cazuri, un subiect pe care nu l-a abordat în discursul său de miercuri dimineaţa, Netanyahu a pierdut anul trecut puterea în favoarea unei coaliţii conduse acum de centristul Yair Lapid.

'Trebuie să aşteptăm rezultatele finale', pentru că 'nimic nu este decis' la alegerile legislative israeliene, a declarat, la rândul său, prim-ministrul în exerciţiu Yair Lapid (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel