Alegeri în Kârgâzstan: Candidatul pro-rus a obținut 80% din voturi. Reacție din România
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Politicianul naționalist de orientare pro-rusă, Sadyr Japarov, a obținut o victorie categorică în alegerile prezidențiale din Kârgâzstan.

Politicianul naționalist de orientare pro-rusă, Sadyr Japarov, se îndreaptă spre o victorie categorică la alegerile prezidențiale anticipate ale Kârgâzstanului, alegeri cauzate de prăbușirea guvernului anterior. Japarov a câștigat duminică aproape 80% din voturi în națiunea din Asia Centrală, apropiată a Federației Ruse, potrivit rezultatelor preliminare citate de Comisia Electorală Centrală din Kârgâzstan.

Între timp, datele electorale au arătat cel mai important contracandidat al său a obținut 7%.

Japarov, mesaje pro-Rusia

„Îmi asum puterea într-un moment de dificultăți și criză”, a declarat Japarov reporterilor după anunțarea rezultatelor. „Unul sau doi ani nu vor fi suficienți pentru a rezolva totul, noi o putem face în trei sau patru ani și vom avea stabilitate”, a mai spus acesta.

„Rusia este partenerul nostru strategic”, a mai punctat Japarov după ce a votat într-o suburbie a capitalei Bișkek și a îndemnat toate grupurile să accepte rezultatele pentru a păstra stabilitatea, potrivit AlJazeera.

Reacție din România

Dorin Popescu, președinte și membru fondator al Asociației Casa Mării Negre, a comentat, pe pagina sa de Facebook, rezultatele alegerilor din Kârgâzstan:

„Astăzi au avut loc alegeri prezidențiale anticipate și un referendum privind forma de guvernământ în Republica Kârgâză (Asia Centrală). La alegeri au participat 17 candidați. Cursa electorală a fost câștigată, potrivit rezultatelor preliminare, de către Sadâr Japarov, care ar fi obținut peste 79% din voturile valabil exprimate.

În primele declarații ale acestuia, noul președinte a numit Rusia drept “principalul aliat al țării”: “Rusia este partenerul nostru strategic, suntem aliați. Acum toată lumea vrea să ne câștige de partea sa. Dar nu vom ceda. Timp de 70 de ani am trăit cu Rusia în URSS, în același stat. Timp de 30 de ani după prăbușirea Uniunii Sovietice, Rusia a fost partenerul nostru strategic și aliatul nostru. Rusia va rămâne și în continuare principalul nostru aliat. De ce? Pentru că ne ajută mai mult decât alte țări. Cu restul statelor – cu America, cu China – vom dezvolta relații în condiții reciproc avantajoase, vom coopera în condiții egale”.

Peste 80% dintre participanții la scrutin au preferat forma de guvernământ “republică prezidențială” celei alternative – “republică parlamentară”. În prezent, Republica Kârgâză este republică prezidențială. Președintele este ales prin vot direct de către populație, mandatul fiind de șase ani ...“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel