Alegeri în Danemarca: Opoziţia de centru-stânga, în frunte
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Helle Thorning Schmidt
Helle Thorning Schmidt

Opoziţia de centru-stânga din Danemarca a câştigat alegerile legislative desfăşurate joi în ţara nordică, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, transmit AFP, Reuters şi AP.

Helle Thorning Schmidt Coaliţia de opoziţie condusă de social-democrata Helle Thorning Schmidt se îndreaptă spre o majoritate absolută în Parlament, cu 93 de locuri din 179, conform sondajului difuzat de postul TV2 cu două ore înainte de închiderea urnelor, transmite Agerpres.

Un alt sondaj la ieşirea de la vot, realizat de postul naţional DR, arată că 'blocul roşu' va obţine cel puţin 91 de locuri.

Toate sondajele preelectorale au indicat de altfel o victorie a opoziţiei de centru-stânga, după zece ani de supremaţie politică a 'blocului albastru' de centru-dreapta.

Helle Thorning-Schmidt (44 de ani) ar urma să-i succeadă în funcţie premierului la final de mandat Lars Loekke Rasmussen, lider al coaliţiei de centru-dreapta, devenind prima femeie şef de executiv din Danemarca.

Rasmussen a anunţat la finalul lui august organizarea acestor alegeri legislative şi, de atunci, campania electorală s-a focalizat pe politica economică necesară pentru scoaterea Danemarcei din criză.

Aproape patru milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a-i alege pe cei 179 de deputaţi din Folketing pentru un mandat de patru ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel