Alegeri în Australia. Partidul de stânga a ajuns la putere după o opoziție de 10 ani. Rezultat foarte bun și pentru ecologiști
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 21 mai 2022, 19:46
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Anthony Albanese este pe cale să devină următorul prim-ministru al Australiei după ce a condus Partidul Laburist la prima victorie electorală din ultimii zece ani.

După pandemia, care a văzut statele australiene izolate unele de altele şi oraşele divizate prin închideri stricte, promovarea unităţii este o prioritate absolută pentru noul lider.

"Vreau să îi aduc pe australieni împreună. Vreau să caut scopul nostru comun şi să promovez unitatea şi optimismul, nu frica şi diviziunea", a declarat el într-un discurs de victorie sâmbătă seara, relatează BBC.

Albanese şi-a câştigat o reputaţie de apărător al sistemului de sănătate gratuit din Australia, de avocat al comunităţii LGBT, de republican şi de fan pasionat al ligii de rugby.

În vârstă de 59 de ani, poreclit Albo, a fost crescut în locuinţe sociale de o mamă singură, cu o pensie de invaliditate. El a citat deseori educaţia sa ca fiind fundamentul convingerilor sale progresiste.

Albanese a crezut că tatăl său a murit înainte de a se naşte, dar în adolescenţă a aflat că mama sa a rămas de fapt însărcinată cu un bărbat căsătorit în timp ce a călătorit în Europa.

Trei decenii mai târziu, a dat de urma lui Carlo Albanese, zburând în Italia pentru a-şi întâlni pentru prima dată tatăl şi fraţii vitregi. Albanese a declarat că mama sa, Maryanne Ellery, a fost hotărâtă să se asigure că el a avut şansele pe care ea nu le-a avut niciodată.

Cu sprijinul ei, el a devenit primul din familia sa care a terminat şcoala şi a mers la universitate. Crearea unei lumi mai bune pentru propriul său fiu, Nathan, este sursa de inspiraţie din spatele vieţii sale publice.

Albanese a fost un stâlp al Partidului Laburist încă de la vârsta de 20 de ani. El a lucrat atât în politica federală, cât şi în cea de stat, înainte de a fi ales, la împlinirea vârstei de 33 de ani, într-un colegiu din centrul oraşului Sydney, în 1996. În 2007, când laburiştii au ajuns la putere sub conducerea lui Kevin Rudd, Albanese a devenit ministru al infrastructurii şi transporturilor.

Albanese a fost o voce importantă a facţiunii de stânga a Partidului Laburist, dar de când a devenit lider s-a poziţionat mai mult spre centru, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?