Data publicării:

Alegeri generale în Panama. Mizele scrutinului sunt foarte mari

Autor: Darius Muresan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Panamezii sunt chemaţi la urne duminică în cadrul alegerilor generale, în care vor fi aleşi sute de parlamentari şi funcţionari locali, dar şi preşedintele ţării, dintre opt candidaţi.

Secţiile de votare s-au deschis conform programului la ora locală 7:00 (12:00 GMT) şi se vor închide la ora locală 16:00 (21:00 GMT), ora de închidere putând fi prelungită în cazul în care există alegători în aşteptare, după cum au precizat autorităţile.

După săptămâni de campanie electorală cu cântece reggaeton şi artişti populari, peste trei milioane de alegători vor decide cine este cel mai în măsură să rezolve problemele economice urgente ale Panama, să combată corupţia şi să refacă reputaţia ţării, cunoscută drept un paradis pentru investiţii, relatează Reuters.

Jose Raul Mulino, un fost ministru care l-a înlocuit pe popularul ex-preşedinte Ricardo Martinelli în buletinul de vot, după ce Martinelli nu a mai putut candida din cauza unei condamnări pentru spălare de bani, conduce în sondajele de opinie. Mulino a promis că va aduce prosperitate şi că îl va ţine pe Martinelli departe de închisoare.

Romulo Roux, aflat la a doua încercare de a câştiga preşedinţia, şi fostul preşedinte Martin Torrijos au alternat între locul al doilea şi al treilea. La mică distanţă se află Ricardo Lombana, care a candidat şi la alegerile trecute, şi actualul vicepreşedinte Jose Gabriel Carrizo.

Conform regulilor electorale panameze, amintește Agerpres, nu este necesar un al doilea tur de scrutin, astfel că rezultatul de duminică va fi definitiv.

În ceea ce priveşte legislativul, unde sunt puse la bătaie 885 de locuri, nu se preconizează că un singur partid va câştiga majoritatea. Legiuitorii din diferite partide care au susţinut un contract guvernamental controversat cu compania minieră canadiană First Quantum s-au confruntat cu o reacţie care le-ar putea afecta sprijinul.

Mulţi panamezi au ieşit în stradă anul trecut pentru a protesta împotriva contractului cu mina Cobre Panama, despre care opozanţii au susţinut că nu avea garanţii de mediu şi era marcat de corupţie. În noiembrie, instanţa supremă din Panama a declarat contractul neconstituţional.

Următorul guvern panamez va trebui să se confrunte cu un sistem de fonduri de pensii cu probleme, cu un nivel ridicat al datoriei publice şi cu pierderea de venituri ca urmare a închiderii minei, care reprezenta aproximativ 5% din produsul intern brut.

Corupţia a devenit un subiect fierbinte pentru alegători. Presa locală a relatat recent despre împrumuturi şi burse de studii profitabile acordate copiilor politicienilor şi familiilor bogate de profil înalt.

După ce anul trecut un număr record de 520.000 de migranţi au traversat jungla periculoasă care leagă Panama de Columbia, cunoscută sub numele de "Darien Gap", migraţia este, de asemenea, o problemă pentru alegători. Unii candidaţi au promis să deschidă această rută, ceea ce ar putea creşte fluxurile de migraţie, în timp ce alţii doresc să sporească controalele pentru a o închide complet.

Următoarea administraţie va moşteni, de asemenea, problemele cu care se confruntă Canalul Panama, care a înregistrat o scădere a veniturilor după ce a fost nevoit să reducă numărul de traversări ale navelor din cauza unei secete prelungite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel