Alegeri Franța. Le Pen, sondaj de ultimă oră
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Marine Le Pen
Marine Le Pen
O treime dintre francezi se declară de acord cu ideile Frontului Național (extrema dreaptă), indică un sondaj realizat de institutul Kantar Sofres-Onepoint pentru cotidianul Le Monde, scrie Reuters.

Totodată, 19% din cei intervievați afirmă că vor ca Marine Le Pen — plasată constant pe primul loc în intențiile de vot în primul tur de scrutin prezidențial, însă dată perdantă în turul decisiv — să câștige cursa pentru Palatul Elysee.

Dacă în anii 1980 și până în 2002, în medie 70% dintre francezi considerau FN un pericol pentru democrație, această apreciere foarte negativă s-a redus puternic în deceniul următor: în 2013, la doi ani după preluarea președinției Frontului de către Marine Le Pen, 47% dintre francezi vedeau în acest partid un pericol pentru democrație, tot 47% fiind de opinie contrară.

În pofida eforturilor depuse de Marine Le Pen în ultimii ani pentru a normaliza imaginea FN, procentul celor care îl consideră un pericol pentru democrație a crescut constant, la 56% în 2016 și la 58% în prezent. Îngrijorarea este mai prezentă în rândul femeilor (62 %), al persoanelor de peste 65 de ani (63 %), al funcționarilor (69 %) și al celor cu diplome universitare (68 %).

De asemenea, numai 21% sunt favorabili ideii ca francezii să aibă prioritate la angajare în fața cetățenilor străini rezidenți în această țară, un nivel rămas aproape nemodificat în anii din urmă.

Sondajul a fost întreprins în perioada 23-27 februarie, pe un eșantion național reprezentativ de 1.006 persoane.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel