Alegeri europarlamentare. Tusk: Nu aveţi altă soluţie!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Preşedintele Consiliului European, fostul premier polonez Donald Tusk, s-a alăturat sâmbătă la Varşovia unui marş al opoziţiei poloneze pro-europene, gest considerat de partidul conservator aflat la putere drept o încălcare a codului de conduită pentru oficialii europeni.

Tusk a apărut la acest marş alături de principalii lideri ai Coaliţiei Europene, o alianţă de partide cu diferite ideologii, condusă de partidul său liberal Platforma Civică (PO) şi creată pentru a combate la alegerile europene de săptămâna viitoare Partidul Lege şi Justiţie (PiS) aflat le putere.

Fostul premier polonez le-a cerut celor circa 20.000 de manifestanţi participanţi la marş să voteze duminica viitoare la alegerile europarlamentare cu Coaliţia Europeană, despre care a spus că este singura care garantează apartenenţa la UE şi o Polonie puternică în Europa, reluând mesaje împotriva conservatorilor aflaţi la putere şi acuzaţi la Bruxelles de încălcarea statului de drept.

Nu aveţi altă soluţie"

Nu aveţi altă soluţie (...) Nu puteţi lăsa destinul copiilor voştri şi al nepoţilor voştri în mâinile lor. Copiii şi nepoţii noştri nu o să vă ierte asta niciodată, a spus Tusk, făcând referire la Partidul Lege şi Justiţie (PiS), pe al cărui lider, Jaroslaw Kaczynski, l-a comparat cu un ayatollah, potrivit AFP.

În replică, acest partid i-a amintit că, în virtutea funcţiei de preşedinte al Consiliului European, nu ar trebui să se implice în activităţi electorale naţionale. Scrutinul european are o importanţă deosebită în Polonia, întrucât el precede alegerile legislative din toamnă. Conform unui sondaj difuzat vineri, privit totuşi cu scepticism de unii comentatori, Coaliţia Europeană a câştigat un avans de zece puncte în faţa partidului Lege şi Justiţie (PiS), o întorsătură spectaculoasă pusă pe seama emoţiei create de difuzarea unui documentar despre abuzuri sexuale comise de preoţi catolici împotriva unor copii.

Documentarul realizat cu camera ascunsă şi difuzat cu două săptămâni înaintea alegerilor europene a produs un şoc în Polonia şi, date fiind relaţiile sale puternice cu Biserica Catolică, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) riscă să deconteze scandalul la urne. Dacă înaintea apariţiei acestui documentar formaţiunea Lege şi Justiţie avea un avans în faţa Coaliţiei Europene, în sondajul difuzat vineri această coaliţie este creditată cu 43,6% din intenţiile de vot, în timp ce PiS are numai 32,9%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel