Drumul de la VOD la VOT. Cum vor fi marcate programele dedicate campaniilor electorale
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a adoptat o serie de instrucțiuni menite să asigure informarea corectă și pluralismul opiniilor în contextul alegerilor europarlamentare și locale din acest an. Măsurile vizează atât programele audiovizuale difuzate la cerere, cât și spoturile electorale și campaniile online.
Documentul CNA pune accent pe necesitatea respectării informării corecte și a pluralismului, subliniind că electoratul are dreptul de a primi informații veridice pentru a putea lua o decizie informată la vot.
Principalele prevederi ale instrucțiunilor CNA includ:
- Delimitarea programelor electorale: Programele dedicate campaniei electorale difuzate pe platformele de streaming video-on-demand (VOD) vor fi marcate clar cu mențiunea "promovare electorală" sau "dezbatere electorală" pe parcursul întregii difuzări.
- Reflectarea echitabilă a campaniei: Furnizorii de servicii VOD vor asigura o reflectare echitabilă, echilibrată și imparțială a campaniei electorale, oferind spațiu egal de exprimare tuturor competitorilor.
- Identificarea clară a calității invitaților: Calitatea invitaților în programele electorale (candidat, reprezentant al candidatului) va fi vizibilă pe ecran pe tot parcursul intervenției lor.
- Interzicerea programelor realizate de candidați: Difuzarea programelor produse, realizate sau moderate de candidați sau de reprezentanți declarați ai competitorilor electorali este interzisă.
- Echidistanță și pluralism în programele cu funcționari publici: Furnizorii VOD vor lua măsuri pentru a asigura echidistanța și pluralismul de opinii în programele în care participă candidați deținând funcții publice, strict în probleme legate de exercitarea funcției lor.
Condiții specifice pentru programele electorale și publicitatea politică:
- Programele de promovare electorală și spoturile electorale nu vor incita la ură, nu vor conține afirmații care aduc atingere demnității umane sau care contravin bunelor moravuri și nu vor include acuzații nefondate la adresa altor candidați.
- Realizatorii, prezentatorii și moderatorii dezbaterilor electorale vor fi imparțiali, vor asigura echilibrul discuțiilor și vor menține dezbaterea în sfera tematicii electorale.
- Difuzarea programelor de promovare electorală, a spoturilor electorale și a altor materiale audiovizuale electorale va respecta regulile de finanțare a campaniilor electorale.
- Furnizorii VOD vor insera publicitatea politică doar în calupuri separate și marcate corespunzător.
- Spoturile electorale vor fi asumate explicit de competitorii electorali și nu vor constitui publicitate comercială.
- Difuzarea oricăror forme de publicitate ce conțin referiri la competitorii electorali este interzisă în perioada campaniei electorale, cu excepția spoturilor electorale.
Dreptul la rectificare:
- Candidații, partidele politice sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri și ale căror drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea de fapte inexacte în cadrul unui serviciu media audiovizual la cerere beneficiază de dreptul la rectificare.
- Furnizorii VOD vor lua toate măsurile necesare pentru a facilita exercitarea dreptului la rectificare.
Înainte de începerea perioadei campaniei electorale, furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere nu vor include în cadrul cataloagelor programe cu conţinut audiovizual de promovare electorală, iar după încheierea perioadei campaniei electorale, până la închiderea urnelor de votare, furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere vor înlătura din catalog programele cu conținut audiovizual de promovare electorală.
Nerespectarea dispoziţiilor art. 20 alin. (1) şi ale art. 34 din Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 320/2012 se sancţionează potrivit dispoziţiilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News