Alegeri Comisia Europeană. Bătălia pentru poziția lui Juncker
La Bruxelles au început deja speculaţiile despre cine îi va succeda lui Jean Claude Juncker la şefia Comisiei Europene, după ce luxemburghezul a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat în 2019, relatează Politico, preluat de Agerpres.
Mandatul actualului executiv european fiind deja la jumătate, posibilii candidaţi au la dispoziţie spaţiul de manevră necesar ca să îşi facă intenţiile şi opiniile cunoscute, scriu cei de la Politico, arătând că există deja câţiva politicieni interesaţi să îi succeadă lui Jucker.
Sursa citată îl indică pe prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, drept persoana care îşi doreşte cel mai mult şefia instituţiei. 'Şansa lui cea mai mare este hazardul - să preia şefia Comisiei în cazul în care Jucker nu îşi duce până la capăt mandatul', se arată în articol.
Timmermans nu ar avea şanse la un mandat întreg pentru că nu a deţinut niciodată funcţia de premier (un element tradiţional în CV-ul unui candidat demn de a fi luat în calcul) şi pentru că face parte dintr-un partid care se confruntă cu dificultăţi atât pe plan intern, cât şi pe plan european.
Politico observă că la Bruxelles apetitul pentru politicieni germani în funcţii importante este destul de scăzut, ceea ce le netezeşte calea francezilor.
'În colţul albastru îl avem pe Michel Barnier, în cel roşu, pe Pierre Moscovici, actual comisar şi fost ministru francez al economiei, iar la centru se plasează europarlamentarul Sylvie Goulard, rivala lui Guy Verhofstadt în grupul liberalilor', se arată în articol.
Barnier a fost desemnat negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, iar şansele lui de a deveni şeful Comisiei Europene vor depinde de prestaţia sa în noul rol. Moscovici are în lucru o serie de dosare importante, cum ar fi cel al impozitării.
Și statele nordice au șanse
Statele nordice pot aduce, la rândul lor, câţiva candidaţi interesanţi. Finlandezul Jyrki Katainen ar putea fi candidatul popularilor europeni într-o confruntare cu Helle Thorning-Schmidt, fosta şefă a guvernului socialist danez.
Alte variante ar fi comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, sau suedeza Cecilia Malmström.
'Dacă Thorning-Schmidt ar avea câştig de cauză, Marea Britanie s-ar regăsi în miezul acţiunii exact când are loc Brexit-ul. Soţul ei este europarlamentarul Stephen Kinnock, fiul fostului vicepreşedinte al CE, Neil Kinnock', se încheie articolul din Politico.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News