Alegeri Austria: Norbert Hofer, anchetat
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Candidatul de extremă dreaptă la alegerile prezidențiale din Austria, Norbert Hofer, este în centrul unei anchete deschise cu aproape 10 zile înainte de scrutin. Este al doilea scandal major după ce în iulie, Curtea Constituțională a decis reluarea scrutinului din cauza unor probleme cu votul prin corespondență. 

Autoritatea austriacă pentru Telecomunicații a deschis ancheta care îl vizează pe Hofer după ce numeroși alegători s-au plâns că au primit în exces materiale electorale nedorite.

"Ni s-au adresat mai multe persoane și acum verificăm despre ce este vorba", a declarat pentru AFP Nicolaus Koller, un reprezentant al instituției.

Plângerile se referă la mesaje electronice de tip "spam", trimise în numele candidatului Norbert Hofer austriecilor care trăiesc peste hotare. Mesajele au fost transmise în cadrul campaniei electorale pentru scrutinul care va avea loc în data de 4 decembrie.

În Austria, legea interzice transmiterea de mesaje electronice pe mail sau SMS către mai mult de 50 de persoane concomitent, fără acordul prealabil al destinatarilor. Reglementarea se aplică nu doar în cazul mesajelor comerciale, ci și în cazul celor cu caracter politic.

Alegeri anulate

Acesta este cel mai recent incident din această confruntare electorală fără precedent în Austria. Primul tur de scrutin a avut loc în aprilie. La cel de-al doilea, derulat în mai, adversarii rămași în cursă au fost Norbert Hofer și contracandidatul său Alexander Van der Bellen. Acesta din urmă a câștigat cu puțin peste 30.000 de voturi.

În iulie, Curtea Constituțională din Austria a decis însă anularea celui de-al doilea tur din cauza unor nereguli legate de votul prin corespondență.

Alegerile au fost reprogramate inițial pentru data de 2 octombrie și amânate apoi până pe 4 decembrie, când sunt așteptați la urne 6,4 milioane de alegători, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel