Alegeri Austria 29 ianuarie 2023 exit poll / sondaj. Karl Nehammer a pierdut față de momentul votului pe Schengen și România / UPDATE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Duminică, 29 ianuarie, au avut loc alegeri în Austria Inferioară. Avem primele rezultate.

Alegerile regionale din Austria Inferioară, despre care se susține că ar fi motivul principal pentru care Karl Nehammer a hotărât să blocheze aderarea României și Bulgariei la Schengen, au avut loc duminică. Partidul de guvernare, OVP, a guvernat aici vreme de mai multe decenii și deține, în prezent, majoritatea absolută, însă sondajele arată de mai mult timp că lucrurile s-ar putea schimba.

Provincia reprezintă cel mai mare land austriac, ca suprafață, și este un fief al Partidului Poporului, aflat la guvernare. Cancelarul Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner provin din această regiune, iar analiștii consideră că sunt mai preocupați de interesele acestui land decât ale statului austriac, după cum scria ziarul croat Lidové noviny, într-o analiză referitoare la motivele veto-ului la admiterea României în Schengen.

UPDATE 21:00: Rezultat final preliminar:

OVP: 39,9%


FPO: 24,2%


SPO: 20,6%


Verzi: 7,6%


Neos: 6,7%

UPDATE 20:30: Au fost numărate 88% din voturi:

OVP: 39,9%


FPO: 24,3%


SPO: 20,8%


Verzi: 7,5%%


Neos: 6,6%

 

UPDATE 19.30: Au fost numărate 74% din voturi

OVP: 39,8%


FPO: 24,7%


SPO: 20,8%


Neos: 6,5%


Verzi: 7,4%, conform Derstandard.at.

 

UPDATE 19.00: Au fost numărate 64% din voturi

OVP: 39,9%


FPO: 24,8%


SPO: 20,8%


Neos: 6,4%


Verzi: 7,3%, conform Derstandard.at.

Iată ce arată primele exit-polluri ora 17.00:

Situația la alegerile de stat din Austria Inferioară este următoarea:

OVP: 39,7%


FPO: 25,4%


SPO: 20,7%


Neos: 6,2%


Verzi: 7,3%, conform Derstandard.at.

OVP înregistrează cel mai rău rezultat istoric la alegerile din Austria Inferioară. Pierde și majoritatea în Parlament. FPO celebrează cel mai bun rezultat din istorie. Udo Landbauer este marele câștigător al alegerilor din Austria Inferioară. 

Partidul lui Karl Nehammer a pierdut zece procente față de ultimele alegeri.

Cifrele arată că lui Karl Nehammer nu i-a adus niciun beneficiu că s-a opus aderării României la Schengen. A pierdut față de momentul veto-ului, în decembrie 2022 avea 42%. 

În luna decembrie, după votul din Consiliul JAI, partidul lui Nehammer, OVP, a crescut doar cu un procent, ajungând la 42%, conform „Lower Austrian News” („NON”). Dar, OVP ar pierde în continuare majoritatea absolută a mandatelor și ar obține cel mai slab rezultat la alegerile regionale din 1945. Potrivit sondajului realizat de institutul de cercetare a opiniei IFDD („Institute for Demoscopy and Data Analysis”) și Telemark Marketing pentru „NON”, Partidul Popular ar pierde 7,6 puncte procentuale față de alegerile de acum cinci ani, scria Der Standard în decembrie 2022.

VEZI AICI CUM STĂTEA ÎN SONDAJE LA FINALUL ANULUI TRECUT: https://www.dcnews.ro/sondaj-in-austria-cat-a-castigat-partidul-lui-nehammer-dupa-veto-acuzatii-grave-de-unde-ati-luat-milioanele-de-euro_900513.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel