Alegeri anticipate în Serbia. Actualul președinte Vucic speră la un nou mandat
6,5 milioane de sârbi sunt așteptați, astăzi, la urne la alegerile anticipate. Actualul președinte speră astfel la un nou mandat, în contextul în care popularitatea sa fost afectată de atacurile armate din acest an, dar și de criza economică cu care se confruntă țara.
Sârbii sunt așteptați astăzi la vot, în cadrul unor alegeri anticipate care sunt percepute ca un efort al actualului președinte Aleksandar Vucic şi al formaţiunii sale politice populiste Partidul Progresist Sârb (SNS) de a-şi asigura un nou mandat de patru ani, după ce două atacuri armate în masă comise anul acesta le-au afectat popularitatea, informează Reuters.
Astfel, 18 partide şi alianţe se luptă pentru votul celor 6,5 milioane de alegători şi ocuparea celor 250 de locuri din parlament, iar pragul de intrare este de 3%. Secţiile de votare s-au deschis la ora 7 (06:00 GMT) şi se vor închide la ora 20:00 (19:00 GMT).
Pa da krenemo
— Dobar Loš Vučić (@asomakumbrother) December 17, 2023
3️⃣ - 7️⃣ pic.twitter.com/sYP6bqQNkd
18 morți în cele două atacuri
Două atacuri armate în masă care au avut loc în luna mai, soldate cu 18 morţi, inclusiv nouă elevi de şcoală elementară, au declanşat proteste de stradă care au zguduit domnia de un deceniu a preşedintelui Vucic şi a partidului său. De asemenea, o nemulţumire exacerbată este dată și de creşterea inflaţiei, care a ajuns la 8% în luna noiembrie.
Partidele de opoziţie şi organizaţiile de supraveghere a respectării drepturilor omului îl acuză, de asemenea, pe Vucic şi SNS de mituirea alegătorilor, oprimarea libertăţii presei, violenţă împotriva oponenţilor, corupţie şi legături cu crima organizată. Acuzaţii pe care preşedintele sârb şi partidul său le neagă.
FOTO: Agerpres
Scrutinul parlamentar din 17 decembrie, al cincilea din 2012, coincide cu alegerile locale care au loc în majoritatea municipalităţilor, în capitala Belgrad şi în provincia nordică Voivodina.
Un recent sondaj de opinie realizat de site-ul web Nova Srpska Politicka Misao a plasat SNS în frunte cu 39,8% din voturi, urmat de Alianţa de centru-stânga Serbia Împotriva violenţei cu 25,6% şi de Partidul Socialist (SPS) al lui Ivica Dacic, partener de lungă durată al coaliţiei SNS, cu 8,9%.
”O performanţă electorală puternică a SNS ar consolida continuitatea politicii. Ar putea oferi mai mult spaţiu politic pentru a face compromisuri nepopulare în chestiuni precum mineritul de litiu sau negocierile cu Kosovo, în special cu alegeri la nivel naţional programate abia în 2027”, aprecia joi Teneo Intelligence.
Ce trebuie să facă Serbia pentru a adera la Uniunea Europeană
Serbia, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, trebuie mai întâi să îşi normalizeze relaţiile cu Kosovo, fosta sa provincie cu populaţie predominant albaneză care şi-a declarat independenţa în 2008, după o revoltă de gherilă la sfârşitul anilor 1990. Discuţiile intermediate de UE sunt blocate, iar tensiunile rămân ridicate.
Serbia trebuie, de asemenea, să elimine corupţia şi crima organizată, să liberalizeze economia şi să îşi alinieze politicile externe la cele ale UE, inclusiv introducerea de sancţiuni împotriva Rusiei - un aliat tradiţional al Belgradului - din cauza invaziei sale în Ucraina.
Primele rezultate neoficiale ale scrutinului sunt aşteptate duminică, după ora 21:00 (20:00 GMT). Exit-poll-urile sunt interzise prin lege. Comisia electorală de stat va anunţa rezultatele finale în zilele următoare.
Citește și: Vladimir Putin candidează ca independent pentru președinția Rusiei. Două partide îl susțin
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News