Alegerea lui Cornel Antal ca rector la Oradea ar putea fi invalidată de Ministerul Educației
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Cornel-Antal
Cornel-Antal

Juriştii Ministerului Educaţiei trebuie să decidă dacă nou alesul rector al Universităţii din Oradea, Cornel Antal, îşi poate păstra sau nu postul. Antal a fost ales pentru un mandat de trei ani şi patru luni la şefia instituţiei de învăţământ superior, fiind contestat la Minister. Principala problemă este tocmai durata mandatului.

Autor: Costin Munteanu

Unii reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei critică deja decizia de a-l numi pe Cornel Antal rector al Universităţii din Oradea. “Este o opinie personală, dar nu cred că cineva poate fi ales să ocupe funcţia de rector pentru trei ani şi cât vrea el. Legea spune că rectorul este ales pentru o perioadă de patru ani. Repet, este opinia mea. Colegii de la departamentul juridic ştiu mai bine dacă trebuie sau nu aprobată numirea în funcţie a dânsului. Eu cred că nu putem face noi legile cum vrem”, ne-a declarat directorul Direcţiei Programe Universitare din Ministerul Educaţiei, Ion Ciucă.

Antal a ocupat pentru prima oară fotoliul de rector în iulie 2007, după revocarea din funcţie a lui Teodor Traian Maghiar, cercetat penal, alături de tatăl său, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual. Cel de-al doilea mandat, unul întreg, de patru ani, a fost obţinut de Antal în 2008, când a fost singurul candidat pentru funcţia de rector.

Pe 13 decembrie 2011, secretarul de stat pe învăţământ superior, Cătălin Baba, (acum ministru al Educaţiei), a transmis tuturor universităţilor că niciun rector care a deţinut un mandat complet şi unul incomplet nu mai poate candida, deoarece ar depăşi maximul legal de 8 ani în funcţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel