ALDE Dâmbovița prezintă #REFORMA EDUCAȚIONALĂ
ALDE Dâmbovița, prin președintele Ionel Petre, vă prezintă #reforma educațională, fiind una dintre cele mai importance investiții în viitor.
Pentru a putea schimba ceva în comunitatea în care trăim trebuie să reformăm baza a orice: educația! Pretindem că suntem un popor educat, însă învățământul nu este decât un haos general, modificat anual sau chiar semestrial de către cei care doar se cred specialiști.
Pentru #reforma educațională vă propunem câteva obiective prin care ne dorim să stabilizăm sistemul de învățământ:
- Adoptarea unei legi a educației, valabilă pe termen lung, minimum 20 de ani, astfel încât eficiența sistemului de învățământ să fie vizibilă în timp. De asemenea, ar asigura coerența și buna organizare a procesului educativ. Pentru elevi, cea mai mare problemă a sistemului de învățământ o reprezintă schimbările frecvente de legislație. Lipsa unei strategii pe termen lung, aglomerarea inutilă a materiei, schimbările frecvente ale programelor școlare îi bulversează pe cei mai mulți dintre elevi. Efectul se regăsește în rezultatele tot mai slabe la examene. De aceea este nevoie o lege a educației care să asigure coerența pe termen lung a sistemului de învățământ.
- Creșterea calității corpului profesoral, prin examinări riguroase, dar și prin adoptarea unor metode europene de predare, în concordanță cu nevoile tinerilor, în vederea pregătirii acestora pentru integrarea pe piața muncii. Rezultatele slabe la învățătură a elevilor sunt și un rezultat al unui act de educație lipsit de responsabilitate. Observăm, an de an, la examenele de titularizare în învățământ, tot mai mulți candidați care promovează cu note scăzute. Este evident că e o prioritate investiția în pregătirea cadrelor didactice. De calitatea corpului profesoral depinde calitatea actului de educație și performanțele elevilor. Adăugăm și atragerea la catedră a tinerilor absolvenți cu performanțe (aici amintim rezultatele foarte slabe la examenul de titularizare în învățământ, calitatea scăzută a prestației corpului profesoral). Avem învățământ centrat pe elev, pe foarte multă informație, dar nu și pe profesori capabili să se adapteze permanent la societate.
- Adaptarea educației la nevoile pieței muncii! România se confruntă cu o acută criză a forței de muncă, cu dispariția specialiștilor și meseriașilor în diferite domenii de activitate. Susținem investiția în învățământul dual, profesional și liceal, filiera tehnologică, pentru obținerea unei calificări profesionale. Este nevoie de o schimbare de mentalitate în ceea ce privește scopul educației. Să renunțăm la a ne mai mulțumi cu colecții de diplome și să punem bazele unui sistem de învățământ aplicat la nevoia de forță de muncă competitivă la nivel național și internațional.
- De asemenea, ne îndreptăm atenția către programa școlară, care trebuie să aibă în centrul atenției elevii, nu interesele adulților, care iau decizii fără să țină cont de ceea ce se întâmplă în sălile de curs și să se axeze pe dezvoltarea personală a tinerilor, care reprezintă viitorul!
- Nu uităm nici de importanța uniformei obligatorie, specifică fiecărei unități școlare în parte. Deși poate părea o măsură "comunistă", este cea mai bună modalitate de eliminare a discriminării între elevi, nu toți având aceleași posibilități financiare. Mai mult decât atât, ar asigura decența in cadrul unităților de învățământ, care, în ultima perioada s-au transformat în adevărate podiumuri de prezentare a modei.
Sunt doar câteva idei pentru a reforma educația din România! Sunt multe de făcut, iar această #reformă educațională este vitală pentru un real succes, in orice domeniu!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News